Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pic Albert I. - Pic Dupont I.

Slovenec (1934): Belgijski listi prinašajo zanimivo zgodbo, ki karakterizira značaj rajnkega Alberta I., belgijskega kralja.

Med vsemi planinci je bil Albert prvi znan radi svoje drznosti med planinskimi turami. Rad je zahajal v Savojske Alpe, kjer ni bilo vrhu, da bi ga ne bil preplezal.
V Chamonixu so sklenili, da v čast belgijskega kralja imenujejo nek nov vrh, ki so ga odkrili - Albert I. To je v gorovju Motit Blanca. Ko je kralj zvedel za to, se je takoj odpravil v Chamonix, da bi si ogledal svoj vrh. Kakor po navadi je tudi zdaj potoval »incognito« in brez spremstva. V hotelu se je javil kot Mr. Dupont. Naročil si je za drugi dan vodnika.
Naslednjega dne se je ob 4 zjutraj že javil vodnik, kateremu je kralj naročil, naj ga pelje na goro, odkoder bi se dobro videl Pic Albert I. Tura je bila težavna, toda kralj jo je srečno premagal. Ko je prišel na vrh, je vprašal vodnika naj mu pokaže Pic Albert I. Vodnik mu je paokazal vse vrhove in jih imenoval drugega za drugim, le Pica Alberta I ni pokazal. Kralj je bil že nekoliko nevoljen in je končno vprašal vodniku, kako se imenuje vrh, ki jim je stal čisto nasprot in ki ga vodnik ni pokazal. Tedaj je vodnik povsem mirno dejal: »A tegale mislite, tega bomo od danes naprej imenovali Pic Dupont ... «

Slovenec, 23. februar 1934

 23.02.1934

dLib.si


 Kralj Albert kot hribolazec

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije