Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Karavanke - 14.02.14

Naravne nesreče/NH-WF: Poskusni krajevni lavinski bilten za Srednje Karavanke 35

Danes bo večinoma jasno, jutri dopoldne pa se bo pooblačilo, vrhovi bodo že v megli. Močan jugozahodni veter se bo jutri čez dan še krepil. V nedeljo bo oblačno, čez dan bo začelo deževati, zvečer in v noči na ponedeljek pa se bodo padavine okrepile, meja sneženja pa začela spuščati. Do ponedeljka zjutraj lahko bo zapadlo do okrog 30 cm novega snega. Višje bodo do jutrišnje odjuge nevarne zlasti klože. Nevarnost za plazove pa se bo povsod nekoliko povečala že ob sobotni odjugi, še bolj pa z novim snegom, zato se bo v ponedeljek dopoldne nad gozdno mejo dvignila na 4. stopnjo in bo že VELIKA!

Stanje: V sredo zjutraj so padavine ponehale, ob zmernem SV do V vetru se je čez dan zjasnilo in ohladilo. Popoldne se je veter obrnil na JZ do Z smer. Včeraj se je, po hladnem jutru in delno jasnem dopoldnevu, čez dan pooblačilo, veter se je okrepil in bil v sunkih že močan. Do ledišča se je ogrelo vse do 1700 m. V noči na petek je snežilo nad 1000 m, do jutra je zapadlo do 15 cm novega snega, ki se še ni sprijel s podlago. Pod nadmorsko višino ledišča se je sprožilo več srednje velikih talnih plazov mokrega snega. Višje pa so obsežna območja klož, kjer lahko sprožimo plaz sami že ob majhni dodatni obremenitvi. Tam je nevarnost krajevno še VELIKA.

Napoved: Dopoldne se bo zjasnilo in čez dan bo lepo. Pihal bo zmeren S do V veter, ki se bo popoldne obrnil na JZ do Z smer ter se krepil. Jutri dopoldne se bo pooblačilo, vrhovi bodo že zjutraj v megli. Čez dan bo veter že zelo močan. Topleje bo, saj bo ledišče na okrog 1700 m. V nedeljo bo oblačno, čez dan bo začelo deževati, snežilo bo le na najvišjih vrhovih. Zvečer in v noči na ponedeljek se bodo padavine okrepile, meja sneženja pa začela spuščati. V ponedeljek zjutraj bo snežilo že pod 1000 m, do takrat bo zapadlo do okrog 30 cm novega snega. Nevarnost za plazove se bo povsod nekoliko povečala že ob sobotni odjugi, še bolj pa z novim snegom.

14.02.2014

Naslednji bilten bo 17.02.2014
Uporabljane oznake:
NH-WF | plaz | RAZmere | sneg | vreme |

Ste opazili snežni plaz?
Pomagajte nam s posredovanjem svojih opažanj in fotografij preko obrazca za vnos naravnih nesreč. Zanimajo nas vsi tovrstni pojavi, tudi plazovi, kjer ni bilo poškodovancev ali škode na infrastrukturi oz. vegetaciji; zbiranje informacij pa ni omejeno le na Karavanke. 
  Razlaga grafične podobe

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27668

Informacije

Informacije