Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Iz Bohinja, 29. febr.

Slovenec (1904): Pretekli ponedeljek popoldne se je v kamnolomu na Ribičevem lazu, kjer lomijo kamen za tunel, nenadoma odtrgala velika skala ...

... in zadela laškega delavca Janeza Minina na glavi in nogi; bil je na mestu mrtev. Zvečer so ga prinesli v srenjsko mrtvašnico. V petek je prišla sodnijska komisija, ki je potrdila, da je bil Minin od skale zmečkan. Pokojnik je bil star nekaj nad 40 let, vdovec, ki je imel doma dva nedorasla otroka.

Prodaja planin
V torek, 23. februarja, je zastopnik verskega zaklada stavil Fužinarjem in Bitnjanom v Bohinju ponudbo za nakup planin. Fužinarjem se jo ponudilo 2000 oralov za 100 000 K. Imeli so že do zdaj pravico paša na teh planinah. Zaradi varovanja gozdov nismo mogli te pravice v polni meri izrabiti. Kjer se je kaj posekalo, so se napravili novi zasadi, svet se je zaklinčal v frate, kamor ni smela živina. Sekalo se je le naprej in ljudem vedno bolj paša omejevala. Razmere so postale že neznosne. Razen tega jo oviral razvoj živinoreje regulativ, ki je natančno določal, kdaj in koliko živine smo v planine in koliko tednov sme gori ostati. Cena je precej visoka, ker ljudje obenem odstopijo nekaj pravic v Ukancu, tik izvira Savice in drugod. Upajo vendar, da se bo shajalo, ker je v prodanem svetu še mnogo lesa. Uslužbenci verskega zaklada so našteli 55.000 debel. Pogodba je podpisana, pa do zdaj še ne veljavna, ker jo mora še ministrstvo potrditi.

Slovenec, 1. marec 1904

 

 01.03.1904

dLib.si

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27627

Informacije

Informacije