Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Karavanke - 07.02.14

Naravne nesreče/NH-WF: Poskusni krajevni lavinski bilten za Srednje Karavanke 32

Zaradi večje količine snega, ki je padla v zadnjem tednu, se snežna odeja še ni uspela povsem preobraziti. V snežni odeji so tako številne plasti od pršiča, do ledenih lamel in klož, ki se med seboj še niso povezale. Obisk visokogorja še vedno odsvetujemo, v sredogorju pa se izogibajte strmejših pobočij tako v gozdu, kot tudi izven njega. Tudi gibanje po gozdu je še vedno izjemno nevarno, saj bo veter še dodatno lomil drevje, ki ga je v preteklih dneh poškodoval žled. Previdno!

Stanje: V sredo je sprva še snežilo, nižje pa se je sneg pomešal z dežjem. Četrtek je bil suh. Temperature nad 1000 m so bile večino časa pod lediščem, nižje pa do 3 °C nad ničlo. V četrtek čez dan se je oblačnost trgala, zato je ponekod občasno posijalo tudi sonce. V sredo je pihal šibak, v sunkih pa zmeren južni do jugozahodni veter. Ta je v četrtek dopoldne oslabel, popoldne pa se je znova okrepil. V sredo je zapadlo nekaj cm novega snega. Snežna odeja se je v zadnjih dneh sicer nekoliko usedla, vendar se še ni povsem preobrazila. Tako nad, kot tudi pod gozdno mejo so se sprožili le manjši plaziči in osipi, večji pa na proženje še čakajo.

Napoved: Danes bo pretežno oblačno vendar večinoma suho. Pihal bo močan jugozahodnik. Temperatura na 1500 m bo od 0 do 5, na 2000 m pa 0 °C. V noči na soboto bo od zahoda ponovno pričelo snežiti, pod 600 m pa deževati. Veter se bo nekoliko umiril. Dopoldne bodo padavine ponehale, znova pa se bodo okrepile v soboto zvečer in v noči na nedeljo, ko bo pihal tudi močan južni do jugozahodni veter. Nad 1000 m lahko zapade od 10 do 20 cm novega snega. Zaradi novega snega in močnega vetra se bo nevarnost proženja snežnih plazov znova dvignila in bo velika (4. stopnje), pod gozdno mejo pa znatna (3. stopnje).

07.02.2014

Naslednji bilten bo 10.02.2014
Uporabljane oznake:
NH-WF | plaz | RAZmere | sneg | vreme |

Ste opazili snežni plaz?
Pomagajte nam s posredovanjem svojih opažanj in fotografij preko obrazca za vnos naravnih nesreč. Zanimajo nas vsi tovrstni pojavi, tudi plazovi, kjer ni bilo poškodovancev ali škode na infrastrukturi oz. vegetaciji; zbiranje informacij pa ni omejeno le na Karavanke. 
  Razlaga grafične podobe

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije