Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Karavanke - 03.02.14

Naravne nesreče/NH-WF: Poskusni krajevni lavinski bilten za Srednje Karavanke 31

Nevarnost proženja snežnih plazov v visokogorju je še vedno VELIKA (4. stopnje), pod gozdno mejo pa ZNATNA (3. stopnje), zato je GIBANJE V GORAH IN NA STRMEJŠIH POBOČJIH ŠE NAPREJ ŽIVLJENJSKO OGROŽUJOČE. Tudi žled še vedno vztraja, ponekod se bo lahko žledena plast še odebelila, zato je lahko tudi gibanje po gozdovih smrtno nevarno. Novozapadli sneg bo drevje še dodatno obremenil.

Stanje: V preteklih dneh so se nad in pod gozdno mejo prožili številni manjši spontani plazovi. Pojavljanje večjih plazov zaenkrat ponekod še zavira ledena skorja, ki je nastala v petek in soboto. Sneg pod in nad njo je še vedno rahel in nesprijet. Ponedeljek in torek sta bila vremensko veliko bolj mirna in suha. V ponedeljek nad 1500 m tudi sončno. V torek je zapihal zmeren veter jugozahodnih in zahodnih smeri, ki je odnašal sneg in delal zamete. V torek zvečer je začelo znova snežiti. Čez noč je zapadlo nekaj centimetrov novega snega. Novozapadli sneg je suh in rahel ter se še ni povezal s podlago.

Napoved: Danes in jutri bo občasno še snežilo. Padavine bodo ponehale šele v četrtek sredi dneva. Na 2000 m lahko pade do 20 cm, na 1000 m pa 10 cm novega snega. Temperatura bo v visokogorju do -5° C v nižinah pa se bodo temperature zadrževale tik nad lediščem, zato se bo tam lahko sneg mešal tudi z dežjem. Danes bo pihal zmeren do močan jugozahonik, ki bo v četrtek obrnil in zapihal s severa. V petek bo znova zapihal močan jugozahodni veter.Nevarnost proženja snežnih plazov v visokogorju se ne bo spremenila in bo še naprej VELIKA (4. stopnje), pod gozdno mejo se je spontano sprožilo že precej plazov, vendar je nevarnost tam še vedno ZNATNA (3. stopnj

03.02.2014

Naslednji bilten bo 07.02.2014
Uporabljane oznake:
NH-WF | plaz | RAZmere | sneg | vreme |

Ste opazili snežni plaz?
Pomagajte nam s posredovanjem svojih opažanj in fotografij preko obrazca za vnos naravnih nesreč. Zanimajo nas vsi tovrstni pojavi, tudi plazovi, kjer ni bilo poškodovancev ali škode na infrastrukturi oz. vegetaciji; zbiranje informacij pa ni omejeno le na Karavanke. 
  Razlaga grafične podobe

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27538

Informacije

Informacije