Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Karavanke - 03.02.14

Naravne nesreče/NH-WF: Poskusni krajevni lavinski bilten za Srednje Karavanke 30

Snežna odeja je še vedno nestabilna. Snežni plazovi se prožijo spontano oziroma pri zelo majhni dodatni obremenitvi, zato ŠE VEDNO ODSVETUJEMO OBISK VZPETEGA SVETA. Izogibajte se tudi strmejših pobočij pod gozdno mejo, kjer je poleg snežnih plazov nevaren tudi žled, ki lomi veje in drevje. Previdnost velja tudi na cestah, ki prečijo strmejše dele pobočij. Sneg predstavlja tudi veliko obremenitev za ostrešja, ki se lahko vdajo pod težo snega.

Stanje: V petek zjutraj je snežilo do nižin. Čez dan je sneg prehajal v dež. Zvečer je deževalo, nad 2000 m pa snežilo. Tudi v soboto in nedeljo je občasno snežilo, občasno deževalo. Zaradi dežja se je snežna odeja sesedala, dež pa je ob stiku s snežno odejo zamrznil, zato je na površju nastala nekaj centimetrov debela ledena skorja, ki se predira pod človeško težo. Snežna odeja pod njo je rahla in nesprijeta. Tudi v noči na ponedeljek je zapadlo do 20 cm novega snega. V petek in soboto je pihal zmeren veter JZ smeri. Od petka so se sprožili številni snežni plazovi, tudi pod gozdno mejo. Nekateri so dosegli tudi ceste v nižjih legah.

Napoved: Danes zjutraj bodo padavine ponehale. Temperature na 1500 m bodo -1, na 2000 m pa -3 °C. Podobne temperature bodo tudi v torek in sredo. V torek zjutraj bo znova začelo snežiti, vendar padavine ne bodo izdatnejše. Pade lahko od 10 do 20 cm novega snega. Pihal bo zmeren veter južnih smeri, ki se bo v sredo okrepil in obrnil na jugozahod. Veter bo novozapadli sneg prenašal in gradil zamete in klože. Snežna odeja bo ostala nestabilna in se še ne bo preobražala zato nevarnost ostaja VELIKA. Na pobočjih, kjer je sneg padel na poledenelo skorjasto podlago lahko pričakujemo spontano plazenje.

03.02.2014

Naslednji bilten bo 05.02.2014
Uporabljane oznake:
NH-WF | plaz | RAZmere | sneg | vreme |

Ste opazili snežni plaz?
Pomagajte nam s posredovanjem svojih opažanj in fotografij preko obrazca za vnos naravnih nesreč. Zanimajo nas vsi tovrstni pojavi, tudi plazovi, kjer ni bilo poškodovancev ali škode na infrastrukturi oz. vegetaciji; zbiranje informacij pa ni omejeno le na Karavanke. 
  Razlaga grafične podobe

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27657

Informacije

Informacije