Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Stalna smuška šola v naših Alpah

Slovenec (1934): Velik razmah smučarskega pokreta stavlja vedno nove in večje zahteve.

Naloge, ki so si jih stavili razni klubi in društva v tem pravcu, dati belemu športu vse možnosti do popolnega razvoja, so se izkazale kot izredno hvaležne. Z vsega priznanja vredno uvidevnostjo Slovenskega planinskega društva, ki je odprlo zimski alpinistiki na stežaj vrata svojih planinskih domov, smo dobili obenem nove postojanke v priznanih smučarskih predelih. Že preteklo leto je bila v polnem obratu koča na planini Na Kraju, last agilne Bohinjske podružnice SPD, ki se je s svojo okolico in krasnimi smučišči, na mah priljubila pri vseh posetnikih. Z letošnjo zimsko sezono smo dobili nov velik planinski hotel na Pokljuki, ki s svojim komfortom zadovolji še tako razvajenega inozemca. Ravno za Božič je pa Turistovski klub Skala odprl na planini Vogel svoj novi dom.  

Nismo še mnogo čuli o tem predelu naših planin, vendar ocene, ki so jih razstrosili dosedanji obiskovalci Vogla, govorijo v samih superlativih, tako, da je s tem upravičena trditev, da je z otvoritvijo Skalaškega doma odprt tudi naš jugoslovanski »Arlberg«. Niso pa samo izredni smučarski tereni, ki odlikujejo to postojanko, razgled, ki se nudi iz doma na ves venec naših Alp, prevzame gledalca z vso silo.

Pred njim leži čarobno kraljestvo Zlatoroga. Vrt triglavskih belih žen, katerega še vedno tako ponosno čuva očak Triglav, se bohotno razprostira na zapadu. Tajinstvena Pokljuka, s svojimi tisočletnimi gozdovi, sliči umetno vezani preprogi. Karavanke, Savinjske Alpe, skupina Ratitovca in Črne prsti, vse sili v ospredje. Pred nogami pa leži Bohinjsko jezero v svojem zimskem plašču. Pogled hiti naprej po Bohinjski dolini, daleč tam nad Bledom se bistrijo iutranje meglice. In vedno znova hiti pogled po tej bogati panorami, ne more se nasititi krasot, ki jih je Vsemogočni tako na mah natresel pa okrog.

V sredi tega raja na planini Vogel smo dobili pa še novo pridobitev. TK Skala vzdržuje v svojem domu stalno smuško šolo, pod vodstvom znanega športnika Roberta Kumpa. Stalne take šole doslej pri nas še nismo imeli, poznajo jih pa v Tirolah in v Švici, kjer vzgojijo vsako leto nove armade dobrih smučarjev. Prednost take šole je pa tudi, da ni potreba predhodne prijave, vsak kdor se odloči za Vogel lahko vstopi vsak čas in vedno v šolo, kjer bo gotovo pridobil novega znanja, tako, da mu smučanje postane res kos življenja, ki nam zapusti najlepše utise in doživetja.

Slovenec, 9. februar 1934

 09.02.1934

dLib.si

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27663

Informacije

Informacije