Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zelo pestro bo

SLOMedia.it: ... prihaja odjuga, toda s snegom, dežjem in poledico 

Jugovzhodnik bo nad osrednjimi predeli Slovenije s težavo izpodrival mrzlo prizemno blazinico. Na Primorskem in v Furlaniji Julijski krajini bo, razen prehodnih izjem, deževalo

Vremenska slika bo v prihodnjih dneh zelo pestra in občutno različna od zahoda proti vzhodu. Središče ciklona z mrzlim in nestanovitnim morskim polarnim zrakom se zadržuje nad Britanskim otočjem, njegovo obrobje pa sega do naših krajev. Obsežna višinska dolina, ki je zajela večji del Evrope pa se bo začela poglabljati nad zahodnim Sredozemljem, kjer bo segala do severnoafriških predelov in bo nastal nov prizemni ciklon. Vetrovi bodo ponoči obrnili od jugovzhoda, od koder bo začel pritekati toplejši in zelo vlažen zrak.

Danes bo vremenska slika povečini precej umirjena, novo poslabšanje pa pričakujemo od zahoda v nočnih urah, ko bo prispela do naših krajev vremenska fronta, povezana s sredozemskim ciklonom.
Od današnje noči do vključno nedelje bo prevladovalo oblačno vreme z občasnimi padavinami, ki jih bo več v Furlaniji Julijski krajini in v zahodni polovici Slovenije ter deloma osrednjih predelih.
Če bi bile prizemne temperature višje od sedanjih, ne bi bilo nikakršnih dvomov, ker bi naše kraje zajelo pogosto deževje. Pa vendar, v prizemlju se zadržuje mrzel zrak in ga bo jugovzhodnik - s pomembnimi izjemami na zahodu - le s težavo izpodrival, zato se marsikje nad osrednjo Slovenijo obeta pogosto sneženje. Zaradi kompleksnosti vremenske slike, bo marsikje nad osrednjo Slovenijo lahko tudi nastala poledica, prehodno pa se bo lahko prikazal tudi dež.

Poglejmo. Na Primorskem in v Furlaniji Julijski krajini, predelih, ki sta najbolj izpostavljena jugovzhodnemu vetru, bo mrzla prizemna blazinica kaj kmalu popustila. Nekaj snežink bo možnih le sprva v nocojšnji noči, ko bo naše kraje dosegla vremenska fronta. Nato bo jugovzhodnik opravil svojo nalogo in se bo ozračje postopno, toda občutno segrelo. Na Primorskem in v Furlaniji Julijski krajini bo v prihodnjih dneh deževalo.

Povsem drugačna pa je slika nad osrednjimi predeli Slovenije. Zaradi orografije bo jugovzhodni veter šibkejši, predvsem pa bo obrnil od vzhoda oz. severovzhoda, od koder ne bo uspel učinkovito izpodrivati mrzle prizemne blazinice. Zaradi mrzlega prizemnega zraka bodo zato temperature v nižinah Slovenije, z izjemo Primorske, povečini zadostne za sneženje.

Jutri bo nad osrednjimi predeli Slovenije snežilo, manj padavin bo proti vzhodu.

Od petka se bo ozračje v višjih slojih občutno segrelo, v prizemlju pa bo zaradi temperaturnega obrata še marsikje vztrajal mrzel zrak s komajda negativnimi temperaturami. V petek bo zato lahko v nižinah Slovenije ponekod nastajala poledica, mestoma pa bo lahko, kjer se bodo temperature dvignile nad ledišče, tudi deževalo.

Podobno bo dogajanje v soboto. Prevladovalo bo oblačno vreme s padavinami. Vremenska slika bo pestra in lahko različna iz kraja v kraj.
V noči na nedeljo in v nedeljo kaže na novo ohladitev v višjih slojih, predvidoma bo zato v nižinah Slovenije povečini spet začelo snežiti, na Primorskem in v Furlaniji Julijski krajini pa deževalo.

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije