Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 29.01.14

Predviden razvoj vremena

Ob 7.42 je na cesti med železniško postajo Most na Soči in Čepovanom, občina Tolmin, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in se ustavilo na pobočju okoli 50 metrov nižje. Voznica vozila se je huje poškodovala. Reševalci Postaje GRS Tolmin so ponesrečenko z vrvno tehniko prenesli do ceste, kjer so jo prevzeli reševalci NMP Tolmin in odpeljali v šempetrsko bolnišnico. Gasilci PGD Tolmin pa so nudili pomoč vlečni službi pri vleki vozila na cestišče, nevtralizirali razlite tekočine, odklopili akumulator in nudili pomoč reševalcem.

Predviden razvoj vremena

V sredo se bo na Primorskem dopoldne delno zjasnilo, burja bo ponehala. Drugod bo pretežno oblačno. Rahlo sneženje bo zjutraj ponehalo, le na severovzhodu bo dopoldne še lahko naletaval sneg. Ponoči bo sprva še suho, v drugem delu noči pa se bodo od jugozahoda začele pojavljati padavine, ki se bodo zjutraj razširile nad osrednjo Slovenijo, popoldne pa postopno še bolj proti vzhodu. Na Primorskem bo deževalo, drugod snežilo. Ob morju bo zapihal jugo.
V petek bo oblačno. Občasno bodo še padavine, ki bodo pogostejše in izrazitejše v zahodnih krajih. Na severozahodu države bo snežilo, drugod pa večinoma rahlo deževalo. Ob morju bo pihal jugo.
V soboto se bodo manjše padavine pojavljale v večjem delu Slovenije. Po nižinah v notranjosti bo deloma deževalo deloma snežilo.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je bilo v ponedeljek in torek je oblačno. Občasno je rahlo snežilo in zapadlo je okoli 5 cm puhastega snega. Mrzlo je bilo, zato se snežna odeja skoraj ni preobražala.Snežna odeja večinoma sega do nižin. Največ snega je nad 2000 m v zahodnih Julijskih Alpah, kjer ga je do okoli 400 cm, drugod v Julijcih do dobrih 300 cm, v višjih legah Karavank in Kamniško-Savinjskih Alp lokalno okoli 190 cm. Na 1500 m ga je v Julijcih do okoli 180 cm, drugod pa manj. Višina snežne odeje je precej odvisna od izpostavljenosti vetru. Sneg je večinoma skorjast, skorja je nastala zaradi vetra, na prisojnih pobočjih pod okoli 1700 m pa v preteklosti tudi zaradi dnevnega taljenja na površini in nočnega zmrzovanja. Na skorji je do 10 cm puhca.

Nevarnost snežnih plazov je večinoma 3. stopnje, le pod okoli 1300 m 2. stopnje, odvisno od količine snega. Snežna odeja je predvsem potencialno nestabilna. Plaz se lahko sproži že ob majhni obremenitvi snežne odeje. Posebej so nevarna mesta z napihanim snegom in strma pobočja. Spontanega plazenja bo predvidoma malo. V sredo bo suho vreme, predvsem v visokogorju nad okoli 2000 m se bo prehodno jasnilo. Že danes ponoči bo od jugozahoda spet začelo snežiti v zahodnem delu naših gora. Jutri bo snežilo, meja sneženja se bo v hribih severne Primorske in deloma na Notranjskem dvigala in bo popoldne ponekod že med 700 in 1000 m nadmorske višine. Drugod se bo dvigala v noči na petek. Padavine bodo segle nad vzhodne Karavanke in Pohorje jutri popoldne in v noči na petek. Do petka zjutraj bo največ snega zapadlo na območju Julijskih Alp in v zahodnih Karavankah, približno od 30 do skoraj 100 cm, največ v zgornjem Posočju ter v bohinjskih hribih, drugod pa od 10 do 30 cm, še nekoliko manj pa na Pohorju ter na skrajnem vzhodu Karavank. količina snega bo precej odvisna tudi od nadmorske višine, zlasti na območjih izven severozahodne Slovenije, kjer bo meja sneženja vseskozi nizka. Zaradi novega snega se bo do petka zjutraj v Julijskih Alpah in v zahodnih Karavankah nevarnost snežnih plazov predvidoma povečala na 4. stopnjo. Tudi drugod, razen na skrajnem vzhodu, se bodo lavinske razmere poslabšale.

Uporabljane oznake: Bilten|GRS|nesreča|plaz|RAZ|sneg|vreme|


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe  

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 

Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]
► Napoved za pohodnike/gore
Vremensko okno
Kamere
slika s Kredarice | spletne kamere


Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27643

Informacije

Informacije