Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Karavanke - 29.01.14

Naravne nesreče/NH-WF: Poskusni krajevni lavinski bilten za Srednje Karavanke 28

Danes bo oblačno, le najvišje sprva še delno jasno. Postopoma pa se bo povsod pooblačilo in do jutrišnjega jutra bo spet povsod začelo snežiti. Veter se bo danes obrnil na jugozahodno, jutri pa južno smer in se okrepil. Do petka zjutraj bo zapadlo 20-40 cm, krajevno pa tudi več kot pol metra novega snega. Zato se bodo spontano prožili številni novi plazovi. Nevarnost za plazove se bo do petka povečala na 4. stopnjo, zato v naslednjih dneh odsvetujemo obisk gora.

Stanje: Od začetka tedna je bilo vreme oblačno in megleno, temperature so bile ves čas pod lediščem. Sprva je občasno, od včeraj pa pogosteje rahlo snežilo in zapadlo do 10 cm novega suhega snega. Tega je nižje zmeren, višje pa v sunkih že močan severovzhodni do vzhodni veter prenašal v zavetrje. Zaradi mrzlega vremena se je snežna odeja komajda sesedala in preobražala. Zato ostaja, na izpostavljenih mestih z zameti in različno trdimi kložami, še naprej nestabilna. Tam lahko sprožimo plaz ob zmerni dodatni obremenitvi. Sprožilo se je še nekaj manjših plazov. Nevarnost za proženje plazov ostaja nespremenjena in je še vedno 3. stopnje (znatna).

Napoved: Dopoldne bo sneženje ponehalo, v sredogorju bo še oblačno, baza oblakov bo nad okrog 1700 m. Veter se bo danes obrnil na jugozahodno, jutri pa na južno smer in se popoldne zelo okrepil. Delno jasno bo danes sprva le nad najvišjimi vrhovi, a se bo tudi tam čez dan pooblačilo. Do jutrišnjega jutra bo spet začelo snežiti, sneženje se bo čez dan okrepilo ter nadaljevalo tudi še v petek. Do petka zjutraj bo zapadlo 20-40 cm, krajevno pa tudi več kot pol metra novega snega, ki ga bo prenašal močan veter. Nastala bodo nova območja zametov in klož ter se spontano prožili številni plazovi. Nevarnost za plazove se bo do petka povečala na 4. stopnjo!

29.01.2014

Naslednji bilten bo 31.01.2014
Uporabljane oznake:
NH-WF | plaz | RAZmere | sneg | vreme |

Ste opazili snežni plaz?
Pomagajte nam s posredovanjem svojih opažanj in fotografij preko obrazca za vnos naravnih nesreč. Zanimajo nas vsi tovrstni pojavi, tudi plazovi, kjer ni bilo poškodovancev ali škode na infrastrukturi oz. vegetaciji; zbiranje informacij pa ni omejeno le na Karavanke. 
  Razlaga grafične podobe

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27538

Informacije

Informacije