Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Karavanke - 27.01.14

Naravne nesreče/NH-WF: Poskusni krajevni lavinski bilten za Srednje Karavanke 27

Danes in jutri bo oblačno in megleno, občasno bo rahlo snežilo, nekoliko močneje jutri, ko se bo veter, ki se bo že danes obrnil na severovzhodno smer, zelo okrepil. Do srede zjutraj bo zapadlo 5-10 cm novega snega. Nastali bodo novi zameti, prožili se bodo predvsem kložasti plazovi, tako spontano kot ob manjši dodatni obremenitvi. Nevarnost za plazove se ne bo bistveno spremenila in še naprej ostaja 3. stopnje (znatna).

Stanje: V petek je bilo oblačno in megleno, snežilo je ob večinoma zmernem južnem do jugovzhodnem vetru. Zapadlo je od nekaj centimetrov, nad 1000 m pa 30-40 cm novega snega, ki ga je veter prenašal v zamete. V soboto se je delno zjasnilo in nekoliko ohladilo, veter se je obrnil severovzhodnik in bil v sunkih že močan. V noči na nedeljo se je pooblačilo, včeraj je bilo zgornja meja oblačnosti na 1200–1300 m. Sprožili so številni majhni do srednje veliki plazovi nesprijetega snega in nekaj kložastih, večinoma v osojah. Snežna odeja, katere višina je pod okrog 1400 m zelo neizenačena, višje pa zelo spremenljiva. Nevarnost za plazove zato ostaja enak.

Napoved: Danes bo oblačno in megleno, občasno bo rahlo snežilo. Dopoldne bo pihal jugozahodni do zahodni veter, ki se bo čez dan obračal v severno do severovzhodno smer. Tudi jutri se bo nadaljevalo oblačno in megleno vreme z občasnim sneženjem, količina padavin bo nekoliko večja od današnje. Do srede zjutraj bo zapadlo 5-10 cm novega snega, ki ga bo jutri v sunkih že zelo močan severovzhodnik, skupaj s snegom petkovega sneženja, prenašal v zavetrje, kjer bodo nastali novi zameti. Prožili se bodo novi kložasti plazovi, spontani in ob manjši dodatni obremenitvi. Nevarnost za plazove se ne bo bistveno spremenila in še naprej ostaja 3. stopnje (znatna).

27.01.2014

Naslednji bilten bo 29.01.2014
Uporabljane oznake:
NH-WF | plaz | RAZmere | sneg | vreme |

Ste opazili snežni plaz?
Pomagajte nam s posredovanjem svojih opažanj in fotografij preko obrazca za vnos naravnih nesreč. Zanimajo nas vsi tovrstni pojavi, tudi plazovi, kjer ni bilo poškodovancev ali škode na infrastrukturi oz. vegetaciji; zbiranje informacij pa ni omejeno le na Karavanke. 
  Razlaga grafične podobe

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije