Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kdo bo še redil drobnico?!

Gorenjski Glas - Cveto Zaplotnik: Rejci drobnice vse pogosteje opozarjajo na težave, ki jim jih povzročajo medvedje, volkovi in krokarji.

Gozd - Martuljek – Tudi na nedavnem dobro obiskanem občnem zboru Društva rejcev drobnice Zgornje Gorenjske v Gozdu - Martuljku je bilo tako. Rejci iz Sred­njega Vrha in Rateč so opozorili, da so lani na planinski paši utrpeli velike izgube odraslih živali in mladičev; po njihovi oceni naj bi bila na tem pašnem območju navzoča dva medveda in trije volkovi. Precejšnje izgube so beležili tudi rejci, ki pasejo drobnico na Begunjščici. Predvidevajo, da jo je pobil medved, vendar to z gotovostjo ne morejo trditi, ker trupla potlej napadejo tudi krokarji. »Enako se je v preteklih letih dogajalo tudi na Pokljuki, kjer pa se zdaj ovce zaradi navzočnosti medveda skoraj ne pasejo več. Površine ostajajo nepopašene, stalež drobnice se je že precej zmanjšal. Ali je to namen Triglavskega narodnega parka?« je bilo slišati na občnem zboru društva, ki bo preko kmetijsko gozdarske zbornice naslovilo na ministrstvo za kmetijstvo in okolje vprašanje, ali bodo rejci glede na prejete subvencije kaznovani, ker zaradi napada zveri ne morejo ohranjati števila ovc v tropu.

Rejci se ne strinjajo z uradno oceno, da sta na Zgornjem Gorenjskem le dva medveda, in pravijo, da jih je veliko več. Prav tako ne razumejo, zakaj imajo medvedje prednost pred domačini, ki zato že zmanjšujejo trope in opuščajo planinsko pašo. Pri tem navajajo primer kmeta, ki je lani s planinske paše dobil le polovico živali, brez vseh mladičev, in ki bo ob takšnem nadaljevanju »zgodbe« v dveh letih ostal brez tropa. Problem je tudi plačilo škode. Država jo prizna rejcem le, če je ugotovljena na površinah, regis­triranih za planinsko pašo, ne pa zunaj planine, kamor jo preženejo zveri med napadom; prav tako jim ne prizna stroškov za iskanje pogrešanih živali. Rejce ob tem tudi skrbi, da se bo medved po umiku drobnice s planin lotil manjše oz. bolj slabotne govedi. »Naše območje je pregosto naseljeno, da bi bilo možno sožitje kmeta in zveri, zato predlagamo, da država določi območja možne navzočnosti medveda, povsod drugod pa naj dovoli takojšen odstrel,« so ugotavljali rejci na občnem zboru, kjer so sprejeli tudi program dela za letos in izvolili novo vodstvo. Društvo bo sofinanciralo nakup plemenjakov, člane obveščalo o odkupu volne in jim posredovalo informacije o možni izmenjavi plemenjakov, organiziralo pa bo tudi strokovno predavanje, ekskurzijo in udeležbo na tekmovanju v striženju ovc. Za predsednika društva so ponovno izvolili Jerneja Zupančiča iz Prihodov, v upravnem odboru pa so še Jože Grubar (podpredsednik), Erika Boltar (tajnica), Majda Arh (blagajničarka) ter Tilka Klinar, Branko Robič in Andrej Dežman.

Cveto Zaplotnik

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27531

Informacije

Informacije