Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pozimi v gore premišljeno

Nedelo - Blaž Račič: Vsako leto se zaradi snežnih plazov zgodita dve do tri smrtne nesreče, lani pa so našteli kar sedem žrtev.

Rudno polje na Pokljuki – Sneg v visokogorju je letošnjo zimo ali zelo suh ali pa zelo moker, ugotavlja Klemen Volontar, predsednik komisije za reševanje iz plazov pri GRSZ, in dodaja, da se zaradi »nenavadnih vremenskih razmer« sneg ne obnaša kot ponavadi in ostaja nesprijet, zato se lahko prožijo snežni plazovi.

Veliko nevarnost proženja snežnih plazov dokazujejo tudi stalna opozorila (tretje ali četrte stopnje) o nevarnosti plazov, zato je obisk gora v tem obdobju lahko zelo nevaren, pa čeprav se prava zima začne šele na nadmorski višini nad okoli 1600 metrov, pravi Klemen Volontar in ugotavlja, da se je razmeroma visoko pomaknilo tudi ledišče. Ob velikih količinah padavin bi letos na Kaninu lahko zapadla rekordna količina snega, saj ga je že zdaj dobre tri metre, medtem ko ga je na višinah med 1600 in 1800 metri okoli 160 centimetrov.

Zaradi za ta letni čas visokih temperatur v dolini, kjer ni snega, se ljubitelji na sneg odpravljajo više v gore, s tem pa so bolj izpostavljeni nevarnosti zaradi plazov. Zato je pomembno, da obiskovalci gora pozimi upoštevajo tri najpomembnejša pravila. Prvo je, da pozimi v gore nikoli ne gremo sami, drugo zapoveduje spremljanje vremenskih razmer nekaj dni pred turo in tudi med trajanjem ture, tretje pa določa obvezno opremo za posredovanje ob nesreči zaradi snežnega plazu. Vendar oprema ni dovolj, treba jo je znati uporabljati, je poudaril Volontar.

Danes se bo na Pokljuki končalo dvodnevno usposabljanje za obiskovalce gora v zimskih razmerah, ki se ga udeležuje okoli 40 udeležencev. Udeleženci dobijo najpomembnejša znanja o zimskih razmerah v gorah, o opremi, ki jo terja zimski obisk gora, pa tudi o ukrepanju ob nesreči. Najpomembnejšo opremo v gorah pozimi sestavljajo snežna lopata, lavinska žolna in lavinska sonda, odveč niso čelada, napihljive zračne blazine, avalung – naprava za filtriranje zraka, ki zasutemu omogoča dihanje pod snegom. Udeleženci tako spoznajo, kakšno opremo potrebujejo, saj morajo biti ob nakupu opreme previdni, ker trgovci prodajajo najrazličnejše izdelke.

Vsako leto se zaradi snežnih plazov zgodita dve do tri smrtne nesreče, lani pa so našteli kar sedem žrtev. Nesreče se pogosto dogajajo na tako imenovanih modnih turah, je dejal Volontar. Ljudje na spletnih forumih objavljajo svoje vtise z obiska gora, prav na podlagi teh vtisov se čez nekaj dni po isti poti odpravijo drugi. Vendar se vremenske in snežne razmere v nekaj dneh v visokogorju lahko zelo močno spremenijo, prijeten obisk gora pa se lahko tragično konča.

NeDelo 26.01.14, 15:00



Zaradi za ta letni čas visokih temperatur v dolini, kjer ni snega, se ljubitelji na sneg odpravljajo više v gore, s tem pa so bolj izpostavljeni nevarnosti zaradi plazov.
Foto: Dominique Favre/Reuters

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije