Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Karavanke – 22.01.14

Naravne nesreče/NH-WF: Poskusni krajevni plazovni bilten za Srednje Karavanke 25

Pretekli dnevi do bili plazovno precej pestri. Sprožila se je že velika večina večjih plazov.
Nevarnost proženja snežnih plazov je zmerna (2. stopnje), lokalno - predvsem na pobočjih nad 1800 m, kjer je padlo več snega in v žlebovih, kjer se plazovi še niso obleteli, pa znatna (3. stopnje).
Posamezne plasti med sabo še niso dobro povezane, zato lahko na mestih, kjer se še niso obleteli, plazove sprožimo že ob sorazmerno majhni obremenitvi.
V prihodnjih dneh pričakujemo novo pošiljko snega, zato se bo tudi nevarnost proženja snežnih plazov povečala.

Stanje: V ponedeljek zjutraj so se padavine umirile in nadaljevalo se je delno oblačno, vendar suho vreme. Nekaj več sončnih žarkov je bilo v torek. Znova se je ohladilo. Temperature so se večinoma spustile pod ledišče. Pihal je šibak veter, ki ni bistveno vplival na snežno odejo. Ta se je preobražala, zaradi nižjih temperatur pa se je osušila in pomrznila. Pretekli trije dnevi so bili plazovno zelo aktivni. V visokogorju se je sprožilo več manjših in srednje velikih plazov. Nekatera pobočja pa še čakajo na sprožitev zato je krajevno stopnja nevarnosti večja. Prožili so se predvsem na višinah nad 1800 m, kjer je ob koncu tedna večino časa snežilo.

Napoved: Danes bo še suho. Popoldne se bo postopoma pooblačilo. Tudi jutri bo oblačno, popoldne se bodo začele pojavljati padavine. Temperature bodo vztrajale pod lediščem. Na 1500 m bo -1 °C, na 2000 m pa okoli -5 °C. Pihal bo šibak do zmeren veter jugozahodnih smeri. V petek se bo veter še krepil. Prav tako bo obrnil smer in zapihal s severozahodne smeri. Ohladilo se bo meja sneženja pa se bo počasi spustila tudi do nižin. Že v noči s četrtka na petek lahko v visokogorju zapade do 10 cm novega snega, v petek pa se bodo padavine še okrepile. Ker ob koncu tedna pričakujemo pošiljko novega snega se bo nevarnost povečala.

 

22.01.2014

Naslednji bilten bo 24. januarja 2014
Uporabljane oznake:
NH-WF | plaz | RAZmere|sneg | vreme |

Ste opazili snežni plaz?
Pomagajte nam s posredovanjem svojih opažanj in fotografij preko obrazca za vnos naravnih nesreč. Zanimajo nas vsi tovrstni pojavi, tudi plazovi, kjer ni bilo poškodovancev ali škode na infrastrukturi oz. vegetaciji; zbiranje informacij pa ni omejeno le na Karavanke. 
  Razlaga grafične podobe

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27642

Informacije

Informacije