Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Karavanke – 20.01.14

Naravne nesreče/NH-WF: Poskusni krajevni plazovni bilten za Srednje Karavanke 24

Za nami je precej namočen konec tedna. Snežna meja je ves čas nihala zato je sneg prehajal v dež in obratno. Snežna odeja je namočena zato se lahko prožijo plazovi mokrega snega. Nevarnost proženja snežnih plazov v Srednjih Karavankah je 3. stopnje.

Stanje: V petek popoldne je nad okoli 1400 m večinoma snežilo. Zapalo je nekaj manj kot 20 cm novega snega. V noči na soboto, se je snežna meja dvignila na okoli 1800 m, nižje pa je deževalo. V noči na ponedeljek se je snežna meja ponovno spustila in na 1500 m je ponoči zapadlo 10 cm novega snega. Proti jutru se je snežna meja ponovno dvignila. Zaradi visokih temperatur med sneženjem in nenehnim nihanjem snežne meje, je v nižjih legah sneg precej namočen in težak. Nad 2000 m je večino časa snežilo, zato je tam od petka lahko zapadlo tudi več kot pol metra snega. Ves čas je pihal tudi zmeren, v sunkih tudi močan veter, ki je gradil zamete. V petek popoldne je nad okoli 1400 m večinoma snežilo. Zapalo je nekaj manj kot 20 cm novega snega. V noči na soboto, se je snežna meja dvignila na okoli 1800 m, nižje pa je deževalo. V noči na ponedeljek se je snežna meja ponovno spustila in na 1500 m je ponoči zapadlo 10 cm novega snega. Proti jutru se je snežna meja ponovno dvignila. Zaradi visokih temperatur med sneženjem in nenehnim nihanjem snežne meje, je v nižjih legah sneg precej namočen in težak. Nad 2000 m je večino časa snežilo, zato je tam od petka lahko zapadlo tudi več kot pol metra snega. Ves čas je pihal tudi zmeren, v sunkih tudi močan veter, ki je gradil zamete.

Napoved: Danes bo še oblačno. Popoldne in v noči na torek lahko pričakujemo še manjše padavine. Meja sneženja bo na okoli 1000 m. V torek čez dan bodo padavine prenehale. Ohladilo se bo. Zapihal bo močan severni do severozahodni veter, ki se bo v sredo nekoliko umiril. Ker je v preteklih dneh zapadlo nekaj snega, snežna odeja pa je razmočena, se lahko pojavljajo spontani plazovi mokrega snega. Nekaj manjših plazov se je že sprožilo. Nevarnost za proženje snežnih plazov je 3. stopnje.

20.01.2014

Naslednji bilten bo 22. januarja 2014
Uporabljane oznake:
NH-WF | plaz | RAZmere|sneg | vreme |

Ste opazili snežni plaz?
Pomagajte nam s posredovanjem svojih opažanj in fotografij preko obrazca za vnos naravnih nesreč. Zanimajo nas vsi tovrstni pojavi, tudi plazovi, kjer ni bilo poškodovancev ali škode na infrastrukturi oz. vegetaciji; zbiranje informacij pa ni omejeno le na Karavanke. 
  Razlaga grafične podobe

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27670

Informacije

Informacije