Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Karavanke – 17.01.14

Naravne nesreče/NH-WF: Poskusni krajevni plazovni bilten za Srednje Karavanke 23

Konec tedna bo vreme slabo - oblačno, megleno in s padavinami. Meja sneženja bo sprva na okrog 1200 m, do jutri, ko bodo padavine prehodno oslabele, se bo dvignila nad 1500 m, v nedeljo pa še nekoliko višje. Pihal bo okrepljen jugozahodni veter, ki se bo v nedeljo, ko se bodo padavine znova okrepile, obrnil na južno smer. Do začetka prihodnjega tedna lahko zapade 20-40 cm novega snega. Nevarnost za plazove se bo povečala na 4. stopnjo/velika, zato odsvetujemo obisk gora!

Stanje: Od srede, ko so se še pojavljale snežne plohe, se je oblačnost, katere vrh je sprva segal v sredogorje, vse bolj povečevala in se včeraj čez dan dvigovala. Zvečer so bile gore že v megli. Hkrati se je krepil jugozahodni veter, ki je bil v sunkih nižje močan, višje pa zelo močan, zato je prenašal novi sneg in gradil obsežne zamete. Temperature nad okrog 1500 m so bile večino časa pod lediščem, s krepitvijo vetra in dotokom bolj vlažnega zraka se je včeraj popoldne nekoliko ogrelo. Prožili so se manjši plazovi, predvsem na mestih, kjer so pod novim snegom poledenele plasti. Ponoči je pričelo snežiti, do jutra je zapadlo do 10 cm novega snega.

Napoved: Konec tedna bo vreme slabo - oblačno, megleno in s padavinami. Pojavljati se bodo začele že dopoldne in se čez dan okrepile ter jutri prehodno nekoliko oslabele. Meja sneženja bo sprva na okrog 1200 m, do jutri zjutraj pa se bo dvignila nad 1500 m. Pihal bo okrepljen jugozahodni veter, danes v sunkih še zelo, jutri pa nekoliko manj močan in se do nedelje spet okrepil ter obrnil na južno smer. V nedeljo se bodo padavine znova okrepile - snežilo bo nad okrog 1600 m - in se nadaljevale tudi v začetku prihodnjega tedna. Do takrat lahko zapade 20-40 cm novega snega. Nevarnost za plazove se bo povečala na 4. stopnjo, zato odsvetujemo obisk gora!

17.01.2014

Naslednji bilten bo 20. januarja 2014
Uporabljane oznake:
NH-WF | plaz | RAZmere|sneg | vreme |

Ste opazili snežni plaz?
Pomagajte nam s posredovanjem svojih opažanj in fotografij preko obrazca za vnos naravnih nesreč. Zanimajo nas vsi tovrstni pojavi, tudi plazovi, kjer ni bilo poškodovancev ali škode na infrastrukturi oz. vegetaciji; zbiranje informacij pa ni omejeno le na Karavanke. 
  Razlaga grafične podobe

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27657

Informacije

Informacije