Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Karavanke – 15.01.14

Naravne nesreče/NH-WF: Poskusni krajevni plazovni bilten za Srednje Karavanke 22

Včeraj je zapadlo 10-20 cm novega, pod gozdno mejo mokrega, višje pa suhega snega. Do petka dopoldne, ko pričakujemo vnovične padavine, bo spremenljivo, jutri pretežno oblačno, vmes bodo tudi krajša sončna obdobja. Pihali bodo danes šibki do zmerni vetrovi, ki se bodo jutri popoldne okrepili. Novi sneg se bo v visokogorju le počasi sesedal, nižje, kjer je bil moker in je pomrznil, pa nekoliko hitreje. Nevarnost za plazove se bo povečala predvsem v zavetrnih legah.

Stanje: V sredogorje se je vrnila zima, nižji deli območja pa so še brez snega. V začetku tedna se je pooblačilo. Včeraj zjutraj so se začele pojavljati padavine, se čez dan okrepile in pozno zvečer ponehale. Sprva je snežilo le nad okoli 1500 m, kasneje pa se je meja sneženja spustila do okrog 1200 m. Pihali so zmerni, v visokogorju v sunkih tudi močni vetrovi jugozahodne do jugovzhodne smeri, ki so se ponoči obrnili na severno. Zapadlo je 10-20 cm novega, nižje mokrega, višje suhega snega. V zavetrnih legah so nastala manjša območja klož. Nevarnost za plazove se je povečala zlasti nad okrog 1800 m, kjer so bile temperature ves ta čas pod lediščem.

Napoved: Danes bo spremenljivo oblačno, vmes bodo tudi krajša sončna obdobja, popoldne so možne posamezne snežne plohe. Od jutri pa do petka dopoldne, ko pričakujemo vnovične padavine, bo delno jasno z zmerno oblačnostjo, vrhovi bodo postopoma v oblakih. Pihali bodo danes šibki do zmerni vetrovi višje jugozahodne, nižje pa severnih smeri, ki se bodo jutri povsod obrnili na jugozahodno in se popoldne krepili. Novi sneg se bo v visokogorju le počasi sesedal in sprijemal s podlago, nižje, kjer je bil moker in je pomrznil, pa nekoliko hitreje. Nevarnost za plazove se bo povečala predvsem v zavetrnih legah, kamor bo okrepljeni veter odlagal nov sneg.

15.01.2014

Naslednji bilten bo 17. januarja 2014
Uporabljane oznake:
NH-WF | plaz | RAZmere|sneg | vreme |

Ste opazili snežni plaz?
Pomagajte nam s posredovanjem svojih opažanj in fotografij preko obrazca za vnos naravnih nesreč. Zanimajo nas vsi tovrstni pojavi, tudi plazovi, kjer ni bilo poškodovancev ali škode na infrastrukturi oz. vegetaciji; zbiranje informacij pa ni omejeno le na Karavanke. 
  Razlaga grafične podobe

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27643

Informacije

Informacije