Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Karavanke – 13.01.14

Naravne nesreče/NH-WF: Poskusni krajevni plazovni bilten za Srednje Karavanke 21

Čez dan se bo pooblačilo, ponoči se bodo začele pojavljati padavine, ki se bodo jutri okrepile. Jutri zvečer se bo meja sneženja nižala in se bo do srede dopoldne, ko bodo padavine večinoma ponehale, spustila pod 1000 m. Zapadlo bo lahko 15-20 cm novega snega, zato se bo nevarnost za proženje plazov nekoliko povečala.

Stanje: Ob koncu minulega tedna se je nadaljevalo za ta čas zelo toplo vreme. Razen v najvišjih delih gora, kjer so bile ponoči temperature pod lediščem, so bile povsod drugod večino časa nad njim. V soboto je bilo še oblačno in višje megleno, nad oblaki so bili le najvišji vrhovi nad okrog 2000 m. V noči na nedeljo se je zjasnilo. Pihali so sprva zmerni, včeraj pa šibki vetrovi jugozahodne do zahodne. Sneg se je še naprej sesedal, tudi v osojah. V prisojah, kjer so se ob odjugi prožili manjši talni plazovi, se je sneg talil, nižje tudi izginjal. Površina snežne odeje, ki ponoči večinoma pomrzne, se čez dan precej zmehča, zlasti tam, kjer snega manj.

Napoved: Danes dopoldne bo delno jasno in toplo, sprva bodo v sredogorju ostanki nizke oblačnosti. Čez dan se bo pooblačilo, jugozahodni do zahodni veter se bo krepil in bo jutri v sunkih že močan. Ponoči se bodo začele pojavljati padavine, ki se bodo jutri okrepile. Snežilo bo nad okrog 1200 m. Jutri zvečer se bo meja sneženja nižala in se bo do srede dopoldne, ko bodo padavine večinoma ponehale, spustila pod 1000 m. Veter se bo obrnil na severno smer. Zapadlo bo lahko 15-20 cm novega snega, ki ga bo veter prenašal in gradil zamete. Nevarnost za proženje plazov se bo povečala predvsem na mestih z debelejšimi zameti na stari poledeneli podlagi.

 

13.01.2014

Naslednji bilten bo 15. januarja 2014
Uporabljane oznake:
NH-WF | plaz | RAZmere|sneg | vreme |

Ste opazili snežni plaz?
Pomagajte nam s posredovanjem svojih opažanj in fotografij preko obrazca za vnos naravnih nesreč. Zanimajo nas vsi tovrstni pojavi, tudi plazovi, kjer ni bilo poškodovancev ali škode na infrastrukturi oz. vegetaciji; zbiranje informacij pa ni omejeno le na Karavanke. 
  Razlaga grafične podobe

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije