Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 08.01.14

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

V sredo in četrtek bo na Primorskem in na Notranjskem pretežno oblačno, drugod bo delno jasno z občasno zmerno oblačnostjo. Zjutraj in deloma dopoldne bo po nekaterih nižinah megla ali nizka oblačnost, ki bo lahko predvsem v Prekmurju vztrajala ves dan.
V petek in v soboto bo v severni Sloveniji delno jasno, drugod bo pretežno oblačno. Predvsem v jugozahodnih krajih bo občasno rosilo ali rahlo deževalo. Ponekod bo pihal zahodni do jugozahodni veter. Še bo razmeroma toplo za ta čas.

Razmere v gorah

V ponedeljek in torek je bilo v gorah precej toplo vreme, sonca je bilo bolj malo. Ledišče se je dvignilo nad najvišje vrhove. Snežne razmere so krajevno precej različne. Snežna odeja se čez dan ojuži, ponoči pa višje, nad oblačnim slojem, pomrzne. Le v osojah visokogorja ostaja sneg večinoma suh, nižje pa je večinoma moker. Zaradi pozitivne temperature se tudi nekoliko hitreje preobraža in seseda ter stabilizira. Nekaj skorje je nastalo tudi zaradi vetra. Največ snega je v visokogorju Julijskih Alp, kjer ga je do okoli 250 cm, v višjih legah Karavank in Kamniško-Savinjskih Alp lokalno okoli 130 cm. Na 1500 metrih ga je v Julijcih do okoli 100 cm, drugod pa precej manj. Omembe vredna snežna odeja se začenja na nadmorski višini okoli 1300 metrov. Na vetru izpostavljenih mestih je sneg precej spihan.

Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju, nad okoli 2000 metri, 3. stopnje, drugod je 1. do 2. stopnje, odvisno od količine snega. Spontanega plazenja večinoma ne pričakujemo, le na prisojnih pobočjih so proti poldnevu in zgodaj popoldne možni manjši osipi s strmih pobočij. Lahko pa sami sprožite plaz, v visokogorju ter na strmejših pobočjih in na mestih z napihanim snegom že ob manjši dodatni obremenitvi snežne odeje. Nižje je snežna odeja bolj stabilna. Nadaljevalo se bo suho in razmeroma toplo vreme. Tudi kar nekaj sončnega vremena bo, več bo predvsem koprenaste oblačnosti. Ledišče bo nad najvišjimi vrhovi. Hladiti se bo začelo v noči na petek. Snežna odeja se bo še sesedala in počasi stabilizirala, tako da se bo tudi v visokogorju nevarnost snežnih plazov do petka počasi zmanjševala, ohladitev pa bo sploh dodatno utrdila sneg.

Uporabljane oznake: Bilten|GRS|nesreča|plaz|RAZ|sneg|vreme|


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe  

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 

Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]
► Napoved za pohodnike/gore
Vremensko okno
Kamere
slika s Kredarice | spletne kamere


Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27637

Informacije

Informacije