Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zaenkrat umirjeno,

SLOmedia.it: ... po 15. januarju se bo možnost za sneg v nižinah povečala

V preteklih dneh v Tržaškem zalivu namerili 16,7 stopinje Celzija, ničla je danes na višini 3200 metrov

Da je bila letošnja zima pri nas doslej zaradi visokih temperatur milo rečeno nenavadna, ni potrebno posebej poudarjati. Živo srebro se je v preteklih dneh zaradi jugovzhodnega vetra ob morju povzpelo celo nad 16 stopinj Celzija, v Tržaškem zalivu je deželna meteorološka opazovalnica Furlanije Julijske krajine v nedeljo 5. januarja namerila najvišjo temperaturo 16,7 stopinje Celzija. Taka temperatura bi sodila v oktober in daleč presega dolgoletno povprečje.

Trenutno so poleg prizemlja najtoplejši zlasti srednjevisoki in najvišji sloji ozračja. Radiosonda iz Campoformida pri Vidmu v Furlaniji Julijski krajini je opolnoči namerila ničto izotermo na višini 3192 metrov, kar je za okrog 1600 metrov višje od dolgoletne normalnosti, na višini 3077 metrov pa je bila temperatura +0,4 stopinje Celzija in za okrog 9 stopinj Celzija presega dolgoletno povprečje.
Ozračje je visokih višinskih temperatur in anticiklona zelo stanovitno. V prizemlju se zato zadržuje vlažen zrak in prevladuje zlasti v Furlaniji Julijski krajini in v zahodni polovici Slovenije vlažno, sivo in oblačno vreme. Po tem umirjenem kalupu se bo vremenska slika nadaljevala tudi v prihodnjih dneh. Proti koncu tedna bo zlasti na zahodu možno tudi manjše občasno rosenje.

Manjšo spremembo pričakujemo v prihodnjem tednu, zlasti po 15. januarju, ko bo proti nam pronical postopno hladnejši severnoatlantski zrak. Naše kraje bo prešlo nekaj vremenskih front, ki bodo prinesle padavine in postopno ohladitev. Posebnega mraza tudi v prihodnjem tednu po sedanjih izračunih ne gre pričakovati, temperature pa se bodo vendarle spustile nekoliko bližje dolgoletni normalnosti. Meja sneženja se bo v prihodnjem tednu spuščala, občasno bo lahko snežilo tudi ponekod v nižinah Slovenije. Vendar zaenkrat ne kaže, da bi lahko šlo za resnejšo zimsko zaostritev.

Do pomembnejše spremembe pa bi lahko po dolgoročnih izgledih prišlo v zadnji tretjini meseca, ko naj bi se proti Sredozemlju spuščal še hladnejši zrak iz polarnih predelov. Kot kaže naj bi šlo za zmes vlažnega in razmeroma mrzlega zraka, ki bi lahko prinesel neko občutnejšo zaostritev tudi z morebitnim občasnim sneženjem marsikje v nižinah osrednje Slovenije. Padavine naj bi bile kar pogoste, temperature pa naj bi bile marsikje v nižinah komajda okrog ledišča ali le malo nižje. Sneg v nižinah bodo torej morda marsikje vendarle dočakali, na poseben mraz pa zaenkrat še ne kaže.

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27531

Informacije

Informacije