Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Najbolj mrzel kraj

Dnevnik, Vremenski kotiček: Nedavno so znanstveniki odkrili najbolj mrzel kraj na svetu, in to na Antarktiki,

... temperatura pa je bila kar -91 °C, to pa je mraz, pri katerem nezaščitene človeške oči, nos in pljuča zmrznejo v nekaj minutah.
Rekordno mrzel kraj so odkrili znanstveniki iz ameriškega centra America's National Snow and Ice Data Center s pomočjo satelitov. Najbolj hladno mesto na Zemlji je na 3779 metrih nadmorske višine na planini Dome Fuji, tam pa je za dve stopinji bolj mrzlo, kot je bila do zdaj najnižja izmerjena temperatura na ruski postaji Vostok, kjer so izmerili temperaturo -89,2 °C. Ob tej nizki temperaturi je zanimivo, da naj bi tam obstajali še hladnejši predeli, saj satelit meri povprečno temperaturo na kvadratnem kilometru.
Nas te dni ne zebe posebno, drugače pa je v najbolj hladnem naselju na svetu. To je ruska vas Ojmjakon, kjer je povprečna decembrska temperatura -50 °C. V tem naselju živi okoli 500 prebivalcev, v kraju je ena trgovina, v glavnem pa se ukvarjajo z lovom in ribolovom pod ledom.
Kako pa je z mrazom v Sloveniji? Uradno so bile najnižje temperature v Sloveniji izmerjene na Babnem Polju (nadmorska višina 756 m, -34,5 °C, izmerjeno 15. in 16. februarja 1956), Rakitni (-34 °C) in Novi vasi na Blokah (-32,5 °C). Vse tri meteorološke opazovalnice ležijo nad dnom plitvih kotanj, tako da so temperature na dnu dolin oziroma mrazišč še nižje. Samo primer: 1. marca 2005 so v najnižjem delu polja neuradno izmerili -36 °C, v uradni meteorološki hišici pa »le« -29 °C.

Novejše raziskovalne meritve so pokazale, da omenjene lokacije glede mraza niso izjemne in da je podobno, če ne še bolj mrzlo, v mnogih travnatih kotanjah po Sloveniji. Kot najbolj hladna so se izkazala mrazišča v Julijskih Alpah. V mrazišču Komne nad Bohinjem je bila že nekajkrat izmerjena temperatura pod -40 °C, najnižjo temperaturo, - 49,1 °C, pa so izmerili 9. januarja 2009.
 

01.01.2014

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27668

Informacije

Informacije