Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Tolminci po številu posredovanj drugi

Primorske novice: “Želim si, da bi število intervencij ostalo v enakem obsegu,” ob začetku novega leta in pregledu starega upa načelnik tolminskih gorskih reševalcev Žarko Trušnovec  

Leto so zaključili pri 61 posredovanjih, kar je 40 manj kot leto poprej. Številke kažejo, da je za tolminskimi gorskimi reševalci dokaj umirjeno leto.

Primorske novice - Tolmin: Po številu posredovanj so reševalci tolminske postaje GRS na drugem mestu med vsemi slovenskimi postajami gorskih reševalcev. Le za nekaj intervencij jih je prehitela bohinjska postaja gorske reševalne službe. Za Tolminci je 61 reševalnih akcij (leta 2012 so jih zabeležili 101), Bohinjci pa so leto končali pri številki 66.

Tolminski gorski reševalci so lani hiteli na 53 reševalnih in osem iskalnih akcij. Izstopa pa veliko število mrtvih in hudo poškodovanih. Reševali ali iskali so 67 ljudi. Na žalost sedmim ni bilo več pomoči, huje se je poškodovalo 16 ljudi, lažje pa deset. Načelnik postaje GRS Tolmin Žarko Trušnovec je povedal, da so pri 14 akcijah potrebovali pomoč helikopterskih posadk. V akcijah je sodelovalo 67 članov, ki so opravili 2087 ur reševalnega dela in prevozili 3182 kilometrov. “Štirikrat smo imeli v istem dnevu po dve intervenciji, dvakrat pa tri,” je še poudaril Trušnovec. Največkrat so posredovali na Tolminskem (20-krat) in na Kobariškem (17-krat), 13 intervencij pa so imeli tudi na Ajdovskem.

Na prvem mestu so še vedno padalske (in zmajarske) nesreče, teh je bilo lani 29. Trušnovec ugotavlja, da se je v zadnjem času na tem področju marsikaj uredilo, da pa je veliko poletov in da je zato treba računati, da se ob tem lahko zgodijo tudi nesreče. Največkrat so posredovali avgusta, le enkrat pa septembra, a v vsem letu ni bilo meseca brez intervencij, zadnji dve so imeli v začetku decembra. Največkrat so hiteli na pomoč tujcem: sedmim Poljakom, štirim Hrvatom, trem Nemcem in še nekaterim drugim.

Veliko časa so posvetili usposabljanju in preventivi. Organizirali so 82 vaj in usposabljanj, predavali so planincem, učencem, alpinistom, dežurali so na 45 različnih pohodih, tekmovanjih in prireditvah v gorah.

Kljub vsemu Trušnovec ocenjuje, da je za njimi razmeroma umirjeno leto in upa, da bo takšno tudi letošnje. Ob tem dodaja, da je paleta različnih aktivnosti, zaradi katerih rešujejo, res zelo raznolika. Na postaji se pripravljajo na občni zbor, ki bo konec tega tedna. Upa, da se bo v delo vključilo čim več mlajših reševalcev.

SP


Tolminski reševalci 7-krat prepozni

Slovenske novice: Ni bilo meseca, da njihovi člani ne bi odšli na iskalno ali reševalno akcijo.

TOLMIN – Ena najbolj obremenjenih gorskih reševalnih enot v Sloveniji je lani pridobila štiri nove člane, in sicer so to Peter Janušič, Benjamin Marjanovič, Vasja Lozar in Gregor Brešan. Kljub temu da je bilo akcij 61, torej 40 manj kot lani, pa velja omeniti, da izstopa število mrtvih (7) in huje ranjenih (16).

Pri reševanju in iskanju je članom GRS Tolmin v 14 primerih pomagal helikopter, skupaj so gorski reševalci opravili 2087 ur reševalnega dela in prevozili 3182 kilometrov. Največ akcij je bilo na območju Tolmina (20), nato Kobarida (17), na Ajdovskem so imeli 13 intervencij, na območju skupine Podbrdo šest in na idrijsko-cerkljanskem območju tri. Še vedno so na prvem mestu, 29 intervencij, padalske in zmajarske nesreče. Sicer pa kot poudarja Žarko Trušnovec, načelnik GRS Tolmin, ni bilo meseca, da njihovi člani ne bi odšli na iskalno ali reševalno akcijo.

U. P.

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27625

Informacije

Informacije