Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Macesni in Jalovec s Slemenove špice

MMC RTV SLO - Lan Dečman: Namesto sarme ... na Slemenovo špico

Seveda vas ne mečemo iz toplega zavetja. Na izlet se lahko odpravite tudi z miško in očmi. Sploh pa zimske razmere nad Tamarjem trenutno ne dovoljujejo lahkomiselnih avantur.

Želimo le, da v novo leto vstopite z lepimi, navdihujočimi podobami. Podaljšana jesen v nižinah pa je prav tako prikladna za tavanje na Slemonovo špico, ki - stisnjena med Tamar, Mojstrovko in dolino Pišnice - tvori naraven razglednik, ki mu na sončni strani Alp zlepa ni para (fotografije so nastale novembra 2012, ko smo ujeli primerno časovno okno).

V glavni vlogi so Jalovec in pozlačeni macesni, v stranskih pa motivi ob poti. Pravijo, da gre za najviše ležeči strnjen macesnov gozd v Sloveniji (osameli macesni seveda rastejo tudi nekoliko više). V senci starih viharnikov so na tem področju posneli tudi kadre filma Kekec (iz leta 1951).

Da gre za zelo zaželen fotografski cilj, priča že pogled v Moj splet. Slemenova špica in razgledi z nje so vaš pogost motiv.

Identično pot je lani opravil že Jani, ki je pri opisu poti dovolj nazoren. Za uslugo sem mu hvaležen, saj mi nekaterih zadev ne bo treba ponavljati. Ga pa toplo priporočam v branje. Prilagam tudi zemljevid poti iz Tamarja skozi Grlo (cca. 2,5 ure), sestopili pa smo skozi Črno vodo (cca 1,5 ure). Cesta v Tamar je že nekaj let zaprta, parkirišča (parkirnina) so urejena ob planiških skakalnicah, kar turo podaljša za približno 45 minut. Opozorilo: predvsem vzpon čez Grlo je primeren le za nekoliko bolje pripravljene in opremljene.

V kopnih razmerah pa je Slemenova špica z Vršiča v približno 45 minutah lepo dosegljiva tudi za družine.

Veliko lepih podob ob raziskovanju naše male, lepe dežele želimo tudi v letu 2014.

Lan Dečman

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27663

Informacije

Informacije