Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 03.01.14

Iskali so turnega smučarja
Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

Ob 17.56 se je na območju Bohinja pričelo iskanje turnega smučarja, ki na telefon ni bil dosegljiv. Posredovala je policija in gorski reševalci GRS Bohinj. Oseba je bila najdena nepoškodovana v Ribčevem Lazu.

Predviden razvoj vremena

V petek bo v severovzhodnih krajih delno jasno, zjutraj bo ponekod po nižinah kratkotrajna megla. Drugod bo pretežno oblačno, predvsem na Notranjskem, Primorskem in v osrednji Sloveniji bo občasno še deževalo ali rosilo. Ponekod bo pihal jugozahodnik.
V soboto bo oblačno, padavine se bodo v zahodni in osrednji Sloveniji okrepile, na vzhodu pa bo še večinoma suho. Meja sneženja se bo dvignila nad okoli 1500 m. Ob morju bo zapihal jugo.
V nedeljo bo oblačno. Predvsem v zahodni in osrednji Sloveniji bo deževalo. Pihal bo jugozahodni veter.
V ponedeljek bo predvsem v zahodni polovici države še možen rahel dež ali rosenje, drugod bo suho. Na severovzhodu se bo oblačnost ponekod trgala, pihal bo jugozahodnik.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je bilo v gorah spremenljivo oblačno, a večinoma suho vreme. Jugozahodni veter je prenašal sneg v zamete. Nastale so nove klože in opasti. Ledišče je bilo večinoma na nadmorski višini okoli 1000 m, včeraj pa je bilo okoli 0 stopinj skoraj do 2000 m. Snežna odeja se je nekoliko sesedla in sneg se je počasi preobražal. Prožili so se večinoma manjši snežni plazovi s strmih pobočij. Skupnega snega je tako v visokogorju Julijskih Alp od 100 do okoli 240 cm, v višjih legah Karavank in Kamniško-Savinjskih Alp lokalno okoli 1m snega. Na 1500 m pa ga je od 50 do okoli 100 cm. Omembe vredna snežna odeja se začenja na nadmorski višini okoli 1000 m. Sneg je večinoma skorjast, bolj rahel pa šele nad okoli 1900 m nadmorske višine. Skorja ne drži človeške teže, večinoma pa drži smučarja. Vez med starim in novim snegom je še vedno razmeroma šibka. Veliko je napihanega snega.

Nevarnost snežnih plazov je predvsem v visokogorju 3. stopnje, drugod pa 2. stopnje. (po evropski petstopenjski lestvici). Pričakujemo spontano plazenje posameznih manjših plazov predvsem s strmejših pobočij. Plaz pa lahko sprožite že ob manjši dodatni obremenitvi snežne odeje, še posebej nevarna so območja napihanega snega ter strma in srednje strma pobočja na vseh orientacijah.
V četrtek in petek bo oblačno in megleno, na Pohorju ter v vzhodnih Karavankah pa danes delno jasno, zvečer in jutri dopoldne pa bo občasno več oblačnosti. Predvsem v zahodnih Julijcih in v hribih severne Primorske in Notranjske bodo občasno manjše padavine, meja sneženja bo danes sprva med 500 in 700 m, a se bo počasi dvigovala in bo jutri večinoma nad 1000 m.
V soboto in nedeljo bo oblačno in megleno, od zahoda se bodo v soboto dopoldne začele poajvljati padavine, ki pa do Pohorja večinoma ne bodo segle. meja sneženja se bo dvignila na okoli 1800 m. Več padavin bo v zahodnem delu naših gora. Tam bo lahko zapadlo od 20 do 40 cm snega, drugje pa od 10 do največ 30 cm. Jugozahodni veter bo prenašal sneg in delal nove zamete predvsem na vzhodnih in severnih straneh grebenov in prelazov. Pod mejo sneženja se bo sneg zaradi dežja in odjuge razmočil in zmehčal, zato se bo povečala možnost spontanega plazenja, višje pa bo sneg sprva moker in bo predvidoma vez med novim in starim snegom razmeroma dobra. Predvsem na strmih pobočjih se bo plazil novi sneg.

Uporabljane oznake: Bilten|GRS|nesreča|plaz|RAZ|sneg|vreme|


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe  

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 

Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]
► Napoved za pohodnike/gore
Vremensko okno
Kamere
slika s Kredarice | spletne kamere


Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27538

Informacije

Informacije