Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Smučar prvi plaz preživel, drugi je bil usoden

 02.01.2014


Salzburg.com - 02.01.2014: Skifahrer bei Lawinenabgang in Sportgastein getötet

 

 

četrtek, 2. januar 2014, ob 19:29, Boris Štupar, ogledov: 1750

24ur.com: Smučar v avstrijskih Alpah je en snežni plaz preživel, drugi pa je bil zanj usoden. 

Prvi mu je zasul le noge, tako da se je iz snega lahko izkopal, medtem ko je iskal smuči, pa se je s pobočja zvalila usodna gmota snega.

29-letni Avstrijec je smučal v globokem snegu blizu kraja Bad Gastein, ko je sprožil snežni plaz. A ta je zasul le njegove noge, tako da se mu je uspelo izkopati iz snega. Medtem ko je iskal svoje smuči, pa je sprožil drugi plaz. Poškodbe so bile tokrat zanj usodne, saj ga je obilica snega stisnila ob pregrado proti plazovom, so sporočili iz gorske reševalne službe na Solnograškem.

Snežni plazovi so v teh dneh v Alpah sicer zahtevali več smrtnih žrtev. V zadnjih dneh preteklega leta so plazovi v Švici ubili sedem ljudi, minuli konec tedna pa so v italijanskih Alpah zahtevali tri smrtne žrtve.

STA

Komentiraj (1):

Mijo Kovačevič, petek, 3. januar 2014, ob 06:46

Dopolnilo, izvorno sporočilo: 29-letnik je skupaj s stremi spremljevalci smučal s Kreuzkogl-a (2686 m) med varovalnimi pregradami, zunaj urejenih prog. Pri tem je sam sprožil plaz.

Uspelo mu je aktivirati plazovni nahrbtnik (ABS), prvi plaz pa ga je zasul do trebuha. Po tem ko se je izkopal iz snega, je sprožil še naslednji plaz, ki pa ga je potegnil za sabo proti dolini in stisnil ob varovalno pregrado ...

Nesreča se je zgodila ob najavljeni 2. stopnji nevarnosti snežnih plazov, vendar vodja reševalne službe Christian Berger opozarja, da je realna nevarnost lahko precej višja.

eXTReMe Tracker