Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Divja lovca obsojena

Slovenec (1934): Kamnik, 11. januarja.

Pravijo, da je divji lov strast, ki se ji človek prav tako težko odreče kakor kajenju in alkoholu. Nekaj resnice mora že biti v tej trditvi, saj imamo nešteto zgledov, da večina divjih lovcev kljub pogostim in občutnim kaznim ostane pri divjem lovu. Divji lov je posebno razvit pod Kamniškimi planinami in lovski čuvaji imajo vedno dovolj opravka z divjimi lovci, ki pa so tako prebrisani in pogumni, da jim težko pridejo do živega Težko jih je tudi spoznati na daljavo, ker so navadno vedno maskirani.

V jeseni sta Lojze in France, dva mlada fanta, prežala pod Košutino na gamse. Lovski čuvaj Alojzij Kemperle je s Korošice začul dva zaporedna strela in z daljnogledom opazil dva maskirana divja lovca, ki vlečeta v gozd ustreljenega gamsa. Šel jima je nasproti in ko ju je pozval, naj se ustavila, sta vrgla od sebe nahrbtnika in suknji ter zbežala. Pozneje so ju izsledili in oba sta tatvino priznala.
Včeraj je bila na kamniškem okrožnem sodišču razprava o tem slučaju. France je pripovedoval, da je lovski čuvaj trikrat ustrelil proti njima, ker se na njegov klic nista ustavila. Prva krogla je zadela v Francetov nahrbtnik, kjer je razbila steklenico. Oba lovca sta vrgla nahrbtnika, v katerih sta nosila meso ustreljene divje koze in mladiča, in se pognala v divjem begu po hribu. France je skočil čez 8 m visoko pečino in si pri tem zvil desno nogo in se opraskal po rokah. Oba sta imela karabinke.
Sodišče ju je obsodilo vsakega na dva meseca strogega zapora in povračilo 800 Din lovskemu zakupniku za ustreljeno divjo kozo in mladiča.

Slovenec, 12. januar 1934

 

12.01.1934

dLib.si

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27532

Informacije

Informacije