Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 27.12.13

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

V petek dopoldne bo dež ponehal, popoldne se bo na zahodu delno zjasnilo, drugod bo večinoma oblačno. Ponekod bo pihal severovzhodnik, na Primorskem šibka do zmerna burja.
V soboto bo sprva delno jasno, ponekod po nižinah bo zjutraj megla. Čez dan se bo v zahodni in deloma osrednji Sloveniji pooblačilo. Proti večeru bo ponekod na zahodu države občasno rahlo deževalo. Pihal bo južni do jugozahodni veter.
V nedeljo bodo padavine od zahoda spet zajele vso državo in zvečer ponehale. Po nižinah bo deževalo.
V ponedeljek bo delno jasno, ponekod po nižinah bo zjutraj megla.
Zaradi velike količine novega snega je v gorah velika nevarnost snežnih plazov.

Razmere v gorah

V gorah je bilo oblačno, pihal je močan jugozahodnik, padavine so bile razporejene precej neenakomerno. Do četrtka zjutraj je nad 1500 metri v gorah padlo od 10 do 60 cm, ponekod v Julijcih in Karavankah, predvsem pa v posoškem visokogorju tudi čez 1 m snega. V zahodnih Julijcih je lokalno lahko padlo tudi še precej več snega. Skupnega snega je tako v visokogorju Julijskih Alp od 80 do 150, lokalno okoli 200 cm, v višjih legah Karavank in Kamniško- Savinjskih Alp lokalno do okoli 1m snega. Na 1500 metrih pa je po gorah od 20 do okoli 60 cm. Omembe vredna snežna odeja se na prisojnih pobočjih začenja na nadmorski višini okoli 1300 metrov, v senčnih legah precej nižje. Nov sneg je v nižjih legah moker in težek. Snežilo je na povečini skorjasto in utrjeno podlago, zato je vez med starim in novim snegom šibka. Veliko je napihanega snega, tudi na privetrnih legah nastajajo klože.
Nevarnost snežnih plazov se je povečala na 4. stopnjo (po evropski petstopenjski lestvici). Danes, v četrtek se bodo padavine še nekoliko okrepile, v noči na petek pa od zahoda oslabele in se v petek dopoldne pojavljale le še v vzhodnem delu naših gora. Meja sneženja bo sprva na okoli 1300 metrih nad morjem, a se bo postopno spustila do okoli 800 metrov. Veter bo oslabel. Do petka zjutraj lahko v Julijskih Alpah in zahodnih Karavankah zapade še od 30 do 50 cm, lokalno okoli 80 cm snega, nekoliko manj v Savinjskih Alpah, v vzhodnih Karavankah in na Pohorju, kjer bo snežilo še v petek, meja sneženja pa se bo takrat spustila na okoli 500 metrov nadmorske višine. Predvsem nad 1500 metrih bo še vedno velika nevarnost snežnih plazov, v Julijskih Alpah in zahodnih Karavankah pa bo ta meja predvidoma na okoli 1300 metrih. Na dovolj strmih pobočjih se lahko sproži plaz že pri manjši obremenitvi. Možno bo tudi spontano proženje številnih manjših in ponekod tudi večjih plazov.

Uporabljane oznake: Bilten|GRS|nesreča|plaz|RAZ|sneg|vreme|


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe  

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 

Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]
► Napoved za pohodnike/gore
Vremensko okno
Kamere
slika s Kredarice | spletne kamere


Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27662

Informacije

Informacije