Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Podružnica slov. plan. društva

13.04.1904

dLib.si

sreda, 13. april 1904, ob 13:21, Boris Štupar, ogledov: 756

Slovenec (1904): ... v Kranjski gori je imela v nedeljo zborovanje v hotelu »Razor«.

Prišlo je iz Ljubljane več članov osrednjega društva z iz bornim pevskim kvartetom »Glasbene Matice«, njim se je pridružilo mnogo udov z Jesenic, Dovjega, Rateč in Kranjske gore tako, da je bil prostorni salon ves napolnjen, in mnogi niso dobili prostora.
Prišlece so pozdravili Kranjskogorci na kolodvoru z domačo godbo in z zastavami, ki so vihrale raz hiše. Dejali so gospodje osrednjega društva, da tako živahne udeležbe in srčno prijaznega sprejema še niso našli nikjer na deželi. Po končanih navadnih formalnostih občnega zbora, iz katerih se razvidi ugodno stanje in uspešno delovanje podružnice, je sledil zanimiv govor g. dr. Tominška o slovenskem planinstvu, ki je silno navdušil vse zborovalec, zlasti kranjskogorsko domačine, potem pa še izvrstni šaljivi zabavni govor g. Mlakarja o kranjskogorskih gorah. Prekrasno petje je zabavalo navzoče ves večer do polnočne ure, ko je vlak odpeljal drage goste.
Prepričani smo, da bo to zborovanje imelo trojen vpliv tu na meji slovenske zemlje in postavilo trden jez proti prodirajočim valovom nemštva, ki je hotelo te romantične kraje ugrabiti Slovenstvu. Kranjskogorci bodo odslej naprej vedno krepko stali na braniku slovenske meje. Priporočamo pa vsem domoljubom, da naj pogosto obiskujejo to okolico, bodisi kot turisti ali kot letovičarji in se naslajajo v tem divnem planinskem zraku, da ne bo prepuščena samo nemškim turistom in laškim letoviščarjem.

Slovenec, 13. april 1904
 

eXTReMe Tracker