Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Karavanke – 16.12.13

Naravne nesreče/NH-WF: Poskusni krajevni plazovni bilten za Srednje Karavanke 10

Do sredine tedna se bo nadaljevalo jasno in mirno vreme s temperaturnim obratom, jutri bo še nekoliko topleje. V prisojah se bo krajevno spet nekoliko povečala nevarnost za spontano plazenje, v osojah pa lahko sprožimo posamezne manjše plazove le ob večji dodatni obremenitvi.

Stanje: Ob koncu minulega tedna se je nadaljeval temperaturni obrat - višje je bilo vreme jasno in mirno, pihali so šibki vetrovi severnih smeri. Pod nadmorsko višino, do katere je segel megleni oziroma oblačni pas in v visokogorju, so bile temperature ves čas pod, v sredogorju pa nad lediščem. V pasu megle je nastajalo ivje. Višje se je snežna odeja - ta je krajevno in po nadmorski višini zelo neizenačena - še naprej sesedala, na prisojah, kjer se je čez dan omehčala, tudi izginjala. Nevarnost za plazove - sprožimo jih lahko le ob dodatni obremenitvi - je večja v osojah, predvsem v grapah in žlebovih, kamor je pred tem napihalo okoliški sneg.

Napoved: Do sredine tedna se bo nadaljevalo jasno in mirno vreme s temperaturnim obratom. Megla oziroma nizka oblačnost v najnižjih delih območja bosta lahko vztrajali tudi ves dan. Pihali bodo šibki vetrovi, danes še severne, jutri pa jugozahodne do južne smeri ter se nekoliko okrepili. Jutri bo v višjih lega še nekoliko topleje, najvišje dnevne temperature bodo ves čas nad lediščem, zato se bo čez dan snežna odeja na mestih, kjer je tanjša, še bolj zmehčala. V visokogorskih prisojah se bo spet nekoliko povečala nevarnost za spontano plazenje manjših talnih plazov. V osojah pa lahko sprožimo posamezne plazove le ob večji dodatni obremenitvi.

16.12.2013

Naslednji bilten bo 18. decembra
Uporabljane oznake:
NH-WF | plaz | RAZmere | sneg | vreme |

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27657

Informacije

Informacije