Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novo planinsko jezero

Jutro (1933):  Peč, 24. decembra

Leto 1926. je bilo usodno za naše starodavno mestece Peč. Tistega leta je namreč v Rugovi nastalo veliko jezero, ki se je potem razlilo na Peč ter povzročilo veliko škodo. Voda je prihrumela tako hitro, da se ljudstvo ni moglo pravočasno rešiti. Bilo je 36 človeških žrtev in voda je ali popolnoma odnesla ali pa deloma porušila večje število hiš in drugih poslopij. Zato pa je tudi te dni spreletel nepopisen strah vse mestece, ko so pridrveli domov s hribov pastirji, goneč pred seboj svoje črede koza in ovac in kričeč, da je v hribih pred njihovimi očmi nastalo veliko jezero, ki venomer raste in raste in bo še tisto noč poplavilo Peč. Ljudstvo v Peči tisto noč ni zatisnilo oči. Toda zgodilo se vendar ni nič, tako da naposled že skoraj nihče ni hotel verjeti pastirskemu pripovedovanju.
Pastirji pa so trdili, da je bil prejšnji dan v planinah zelo lep. Vrhovi planin so bili vsi v snegu in v dolini med gorami se je čisto jasno videla struga rečice Bistrice. Okoli 11. ure pa se je zaslišalo zamolklo bobnenje. Mislili so, da se je nekje hrib utrgal, toda niso videli nikjer nič podobnega. Bobnenje pa ni prenehalo, temveč je postajalo vse močneje in je trajalo kake pol ure, potem je pa prenehalo. Ko so tedaj natančneje pogledali tjakaj, od koder je prihajalo bobnenje, se jim je zabliskala pred očmi vodna površina, ki se je hitro dvigala. Nastajalo je med gorama Koprivnikom in Gubavcem jezero, ki je raslo od trenutka do trenutka. Tedaj so se spomnili strašnega dogodka pred sedmimi leti, pa so pohiteli s svojimi čredami v Peč, da obvestijo prebivalstvo o grozeči nesreči. Da bi se prepričali, ali je res kaj resnice v pastirskem pripovedovanju — ljudstvo je bilo prepričano, da so pastirji videli najbrž meglo, ki so jo smatrali za jezero — so naslednji dan odrinili v hribe lovci, dobro opremljeni, seveda.

Ko so se povzpeli do višine 1650 m nad morjem ,se ije med Koprivnikom in Gubavcem zalesketalo pred njimi veliko jezero, ki zavzema vso razsežno kotlino med obema visokima hriboma. Jezero mora biti, sodeč po višini, do katere se je povzpelo ob hribih, zelo globoko. Kako je nastalo, je seveda sedaj še največja uganka. So ljudje, ki menijo., da je nastalo po velikem jesenskem deževju. Toda bilo je še večje deževje, toda jezera ni bilo. Drugi mislijo, da je prodrlo na površino podzemsko jezero in je ta predor spremljalo ono bobnenje, ki so ga slišati pastirji. Vsekako bo treba, da ta zanimivi naravni pojav preiščejo znanstveniki, kar se bo pa moglo zgoditi šele pomladi, ker je sedaj zapadel še nov sneg in je okolica jezera nedostopna. Seveda, ako jezero dotlej ne izgine. Da bi se razlilo v podnožje gora, s čimer bi bilo mestece Peč zopet v nevarnosti, se menda ni bati.

Jutro, 28. december 1933

 

28.12.1933

dLib.si

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije