Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Iz kranjske Sibirije

 24.12.1933

dLib.si

nedelja, 24. december 1933, ob 20:48, Boris Štupar, ogledov: 684

Slovenec (1933): Letošnja zima je tudi v Kranjski gori vsaj mesec prekmalu pričela.

Že koncem oktobra, ko je bilo še listje na drevju in mecesen svojih igel še ni odvrgel, je snežilo, da so rekli: zginil bo, ker je padel na mokro zemljo, a ne, pridružil se mu je še nov in vedno več ga je bilo. Kmetje niti stelje niso mogli pripravili. In zdaj, kdo ve, kdaj ga bo konec. Imamo ga že nad 1 meter, mraza pa vsak dan pod 10°C. V sredo opoldne se je pa le obrnilo na boljše, takoj za 10 stopinj in še več. Po svetovni vojni tu še nobeno leto nismo imeli posebno veliko snega, da so se ljudje čudili, češ, ali se je svet obrnil, da ni snega kakor pred vojno. Leta 1929 prve mesece je bil sicer oster mraz, kakor povsod, a snega pa ni bilo. Med svetovno vojno je bilo veliko snega leta 1917, še aprila ga je bilo nad 1 meter ,a pozneje je kmalu skopnel. Največ ga je pa bilo, kar pomnijo sedaj živeči ljudje, v zimi 1869-70. Na Razingerjevi hiši Podkorenom, kjer se je pred več kakor sto leti večkrat nudil angleški naravoslovec Sir Humphry Davy — umrl leta 1929 je zaznamovano, koliko ga je naletelo vso takratno zimo. Že 10. oktobra 1869 ga je padlo tri čevlje in sedem palcev, torej nad 1 meter in potem vsak mesec precej, zadnjič je snežilo 23. marca 1870. Vsega skupaj je naletelo 20 čevljev in 5 palcev, torej blizu šest metrov in zima je trajala do malega pol leta.

Sicer so pa poštene zime pri nas ljudje veseli, z živili in drvmi so preskrbljeni, tudi dovolj gorke obleke imajo, ker redijo veliko ovac. V pravi zimi morejo zvoziti les s hribov in iz gozdov, pa smučarji pridejo. Vendar, če je pa premrzlo ali prejužno, sani in smuči ne tečejo rade. Veliko v mrzli zimi trpi zverjad v hosti. Letos so našli lovci že več srn zmrznjenih. Divje koze so odpornejše, ker lažje hrano dobe.

Lansko leto so nas božični prazniki goljufali: ni bilo ne snega ne smučarjev, letos kaže, da bo vsega dovolj, saj je že precej smučarjev priglašenih. Zakaj pa tudi ne: božične počitnice vabijo na lepe smučarske terene, ki jih je na izbiro. Pričakujemo torej zadovoljivih božičnih praznikov.

Slovenec, 24. december 1933

eXTReMe Tracker