Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Smučarji ubili divjega prašiča

Slovenec (1933): Kočevje, 22. dec.

Preteklo sredo popoldne je odsmučalo pet smučarjev iz vasi Skrilj na bližnje grebene. Kakih 700 metrov od vasi so krenili s poli in naleteli po par korakih na družbo divjih prašičev, deset po številu, ki so ležali pod dvema smrekama. Prašiči so se razleteli, smučarji pa prvi hip tudi niso vedeli, kaj bi napravili, ali naj pokličejo lovce ali naj udarijo sami za njimi. Ni bilo časa premišljevali, kar za njimi so jo ubrali. V meter in več globokem snegu živali niso mogle hitro bežali, tako da jim ni bilo težko slediti, dokler niso prišle v goščavo kamor s smučkami ni bilo mogoče za njimi, peš pa vsled globokega snega in goščave tudi ne. Par živali je udrlo bolj na plano. Dva smučarja za njimi in dohitela sta eno žival.

Toda s čim se je lotiti? Brej orožja, brez vsega sta bila. Ojunačil se je prvi in začel biti po prašiču s smučarsko palico. Nič ni gledal, kam pade, samo da je padalo po njem in ni mu bilo žal palice. Zadržal ga je za trenutek, da je dospel še drugi smučar, žal le da ta ni bil nič boljše oborožen. S pestmi pa tudi ne gre, da bi se ga lotil. Drugi junak, videč, da bo palic konec prašiča pa ne, da bo dosegel goščavo, kjer bi bil skoro gotovo rešen, je začel prav s svojo glavo misliti. Pomagala si je škriljasta buča, snela z noge smučko in po njem. Drugače ni kazalo. Po prvem udarni je prašič klecnil in se hotel zariti v sneg, pa je še padlo drugič, tretjič, dokler ni obležal.

Morete si misliti, da je bil okrog mrtve živali pravi halo. Pač edinstveni primer v lovski in tudi smučarski zgodovini, zato ne sme mimo nas kar tako. Z jermeni so mu zvezali noge mu pretaknili med njimi palire in so krenili proti vasi. Kaplje krvi po svežih smučinah pa so kazale smer rjavemu lisjaku, kje bodo tudi za njega koline.

Slovenec, 24. december 1933

 24.12.1933

dLib.si

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27627

Informacije

Informacije