Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Karavanke – 08.12.13

Naravne nesreče/NH-WF: Poskusni krajevni plazovni bilten za Srednje Karavanke št. 6

Danes se bo zjasnilo, delno jasno vreme, sprva z nekaj več vetra, se bo nadaljevalo tudi ob koncu tedna. Višina snežne odeje je zelo neizenačena, nevarnost za plazove pa večinoma majhna.

Stanje: Po izjemno toplem vremenu v višjih legah sredogorja in celotnem visokogorju sredi tedna, se je včeraj spet ohladilo. Sprva so pihali šibki vetrovi severnih smeri, ki so se včeraj nekoliko okrepili in obrnili na zahodno smer. Kljub najvišjim dnevnim temperaturam nad lediščem nad okrog tisoč metrov, je ostal sneg, razen v prisojah, ves dan suh in pomrznjen. Manjši in posamezni srednje veliki plazovi so se sprožili večinoma le v prisojah, zlasti na mestih s kložami in napihanim snegom. Na travnatih strmalih so se sprožili zdrsni, po grapah in žlebovih pa plazovi sprijetega mokrega snega, saj se je čez dan v prisojah snežna odeja ojužila.

Napoved: Po prehodno oblačnem dopoldnevu se bo danes čez dan zjasnilo, veter severnih smeri se bo spet okrepil. Večinoma jasno vreme se bo nadaljevalo tudi ob koncu tedna, bolj oblačno bo v nedeljo. Zmerni, danes v visokogorju občasno tudi močni vetrovi, se bodo jutri polegli. Po današnji ohladitvi bo jutri v višinah spet topleje, nastal bo temperaturni obrat. Nevarnost za plazove je večinoma majhna in le krajevno zmerna, zlasti na maloštevilnih mestih z napihanim snegom in kložami na prisojah in travnati podlagi ter v vboklih oblikah površja. Višina snežne odeje je zelo neizenačena in se spreminja na kratke razdalje, ponoči sneg povsod pomrzne.

09.12.2013

Naslednji bilten bo 9. decembra 2013
Uporabljane oznake:
NH-WF | plaz | RAZmere | sneg | vreme |

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije