Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Božič v Bohinju

Slovenec (1933): Bohinj ni samo lep v pomladnem cvetju, ko dehtijo po košenicah šmarnice, ...

... ne samo takrat, ko se v poletni vročini hladimo v jezerskih valovih, ne samo v jeseni, ko odpada zlato-rumeno listje, ko že na obronkih Bogatina kraljuje zima in je v Bohinju še topla jesen. Bohinj je lep in očarljiv najbolj takrat, kadar ga pokrije snežena odeja. Ob lepem Bohinjskem jezeru pri Sv Janezu stoji hotel SPD Sv. Janez. Skrbna gospodinja Marica že pripravlja sobane in intimne prostorčke za božične goste.

SPD je za zimsko sezijo znatno znižalo prispevke za kurjene sobe, tako da lahko tudi skromen smučar preživi božične praznike v tem hotelu. Saj je znano splošno, da je gospodarica prava strokovnjakinja, kar se tiče gastronomije. Poleg tega bo v božičnih praznikih tečaj za smučarje. Ravno od Sv Janeza ima smučar lahek dostop do lepih terenov, bodisi, da se povzpne na valovito pobočje Rudnice ali da napravi izlet v Voje, v to tiho zimsko kraljestvo. In ko se spopolni v svoji stroki, mu je na razpolago najlepša in največja skakalnica v bližini hotela. Naravnost idealen je izlet s smučkami čez Senožeti in Košenice proti Bistrici, tudi okolica Stare Fužine nudi več ko dovolj terenov za smučanje.
Druga zimska postojanka koncem Bohinjskega jezera je hotel Zlatorog, čigar lastnik je tudi SPD. Tudi hotel Zlatorog se pripravlja za božično sezijo, saj pa bo Zlatorog najbolj važno izhodišče za one, ki bodo odtod napravili izlet na Planino, na Kraj, k Sedmerim jezerom ali pa k novi postojanki TK Skale na Voglu. Kdor pa je še bolj v pričetku te smučarske umetnosti, se bo zadovoljil s terenom okrog hotela v obširni Ukanci. Tudi za ta hotel, ki je prava idila v zimi za Bohinjsko jezero, veljajo znatni popusti za prenočišče v zakurjenih sobah. Na skupnem ležišču samo 8 Din.

Prepričani smo, da bodo letos zlasti božični prazniki v Bohinju nudili vsem posetnikom kar največ užitka. Že samo bivanje ob tihem jezeru, sprehodi ob obrežju jezera skozi zasnežene gozdove, bajni smučarski tereni in povsod tople zakurjene sobe s prvovrstno hrano in pijačo po nizkih cenah, vse to jamči posetnikom obilo užitka. Nudi se tudi lepa prilika za vožnjo s sankami okrog Bohinja. Ni bolj primernega in lepega zimskega izleta, kakor sesti v enovprežne sanke in se ob zvokih kraguljčkov potegniti skozi gornjo dolino v Srednjo vas, Češnjico in Jereko, skozi Vintgarsko sotesko proti Bistrici in nazaj do Sv Janeza ali do Zlatoroga. Spretnejši si bodo pa privoščili posebno delikateso za smučarja t. j. skijoering.

Kdor je preživel par dni pozimi v kraljestvu Zlatorogovem, ta bo gotovo tudi letos sklenil preživeti počitnice v Bohinju. Novo otvorjene višinske postojanke nudijo najlepše izlete iz Bohinja. Vse te postojanke smučar doseže v enem dnevu in se zvečer zopet vrne bodisi v Zlatorog ali k Sv. Janezu. Poleg omenjene zimske postojanke na Voglu, na Planini na kraju, pri Sedmerih jezerih je tudi velikega pomena postojanka Smučarskega kluba Ljubljana pri Mrzlem studencu. Kako lahek je dostop n. pr. iz Bohinja čez Koprivnik do Mrzlega studenca ali pa obratno izlet z Bleda do Mrzlega studenca (3 ure in pol) in od Mrzlega studenca po lepih planinah proti Koprivniku na Jereko, skozi Srednjo vas k Sv. Janezu. Ta izlet bi priporočali slehernemu smučarju za božične praznike ali pa za novo leto, ker ga lahko absolvira v dveh dneh. Prijatelji narave in zimskega športa za božične praznike v naš Chainonix k Bohinjskemu jezeru.

Slovenec, 19. december 1933

19.12.1933


dLib.si

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije