Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vrh gore naj bo brez vsega

Časnik.si - Aleš Čerin: Na vrhu Storžiča stoji masiven križ, ki je opremljen s tibetanskimi molilnimi zastavicami. Pojma nimam kaj naj bi to pomenilo.

Mi kristjani ne molimo s pomočjo zastavic. Morda se bo kmalu na gori pojavil še kakšen simbol …

Na nekaterih vrhovih (na primer na Travniku (2265 m) in na Olševi, pravzaprav na stranskem vrhu Olševe – na Oblem kamnu 1883 m) pa sem opazil tudi majhne miniaturne Aljaževe stolpke, ki jih postavlja Slovenski gorniški klub SKALA.

Sam menim, da je postavljanje kakršnih koli simbolov na vrhove gora skrunjenje vrhov in vnašanje nepotrebnih elementov v naravo. Po moje na vrhu gora ne sme stati prav nič. Celo škatla za vpisno knjigo in žig ne. Preprostost naj se v gorah ohrani do maksimuma. Kaj menite vi?

Aleš Čerin


Komentarji (58.) so že na Časnik.si

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

3 komentarjev na članku "Vrh gore naj bo brez vsega"

Igor Pavlič,

Popolnoma se strinjam s tem komentarjem, te navlake, ideološke in vsakovrstne, se je v stoletjih nabralo že toliko, da bi bil čas, da se to enkrat spet popuca in gore očisti vseh teh vsakovrstnih onesnaževanj, od ideoloških, zgodovinskih, zemlepisnih indrugih! Kot d aso vrhovi namenejni ljuidem s posebnimi potzrebami, to železje z nekmi puščicam, k kažejo vrhove, tja pač ne sodijo, gre za bazično onesnaževanje. Aljažev stolp ni nič drugega, v časih tega starosvetnega župnika je morda nekaj pomenil, dandanes pa predstavlja popolni tujek, spako vrh našega očata, sorry! Žalostno je, da se ljudje na svinjarijo prej ali slej navadijo in se sploh ne pritožujeo nad njo, še več, sprejmejo jo kot svojo sveto dediščino! Kulturno!


Jaka Ortar,

Zastavice se pojavljajo tudi drugod - so začeli slovenski kitajci hodit v hribe?

http://shrani.si/f/2Y/pq/3RJdrQhz/stolp2.jpg

Jenkijevske znamke pa itak sami nosimo povsod.

Moram priznati, da sem si sicer kot otrok želel zlezti na kakšen vrh, kjer v orkanskem vetru plapolajo molilne zastavice, a si nisem mislil, da bo tako preprosto.


Filip Vidmar,

Čudno se mi zdi, da je debata na casnik.si predvsem ideološka oz. znanstvenonazorska. Pri toliko komentarjih nobeden ni omenil panoramskih plošč, ki so na mnogih vrhovih in so za pristopnike uporabne – kar križ vsekakor ni. Število slednjih na naših vrhovih je morda še znosno, kar seveda ne morem trditi za sosednjo Avstrijo, kjer je na skoraj vsakem kutzlu.

Aljaževi stolpiči imajo za izgovor neko funkcijo, dejansko pa se preko njih še bolj forsira neka ideologija, v tem primeru celo strankarska.

Za klasično skrinjico za knjigo in žig pa seveda ni nujno, da bi bila ravno na najvišji točki in večinoma tudi ni. In ni nikakršen in nikogaršnji simbol.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27668

Informacije

Informacije