Uredništvo: [email protected]
| Registracija

Forum » Naš jezik » Imenoslovje planin

Igor Pavlič, četrtek, 1. marec 2007, ob 20:49

Zadnja leta opažam, da razni pisci, predvsem tisti, ki sestavljajo vabila na izlete ter akcije, ki jih objavlja dnevno in drugo časopisje, imena nekaterih planin kar krajšajo, tako da ne zapisujejo npr. Planina pri Jezeru ali Planina v Lazu ali Planina pod Mišelj vrhom, ampak navajajo neke "short versions": Planina Jezero, Planina Laz, Planina Mišelj vrh, Planina Skala, Planina Stržen, Planina Lisec, Planina Črna gora in še veliko tega bi se našlo, če bi brskal "korpusu slovenskega jezika".

Vesel bi bil, če bi kak jezikoslovec o tem napisal kaj več, npr. v PV in opozoril na to malomarnost, katere posledica je siromašenje in pačenje poimenovanja, ki je v rabi že več stoletij.

Anton Cedilnik, petek, 9. september 2011, ob 10:29

Med Škrnatarico in Dovškim Križem, okoli 215 m zračne razdalje NE od vrha Dovškega Križa, je vrh (13°50´41˝E 46°26´30˝N) z nadmorsko višino 2517 m. Dostop nanj je z Dovškega Križa dokaj lahek, le paziti je treba na korak, ker je svet tam krušljivo skrotje in je ponekod precejšnja izpostavljenost. Ta vrh ima relativno višino 37 m in zato vso pravico, da ga štejemo za samostojni vrh ter da ima svoje ime, vsekakor bolj kot, recimo, Mali Triglav (16 m) ali Korska Kočna (27 m).

Vprašanje: Ali že ima ime? In, če ga nima, ali ima kdo kak primeren predlog – hm, kakšna je pravzaprav legalna procedura poimenovanja gorskega vrha?

Ko smo že pri teh gorah: v Atlasu Slovenije je zapisano Dovški križ (z malim »k«), s čemer se ne strinjam. Argument: ta gora ni nekakšen predmet v obliki križa, ampak je gora z imenom Križ, tako kot tista pri Stenarju, le zaradi razločevanja mu dodamo pridevnik Dovški. Primerjajte: Dovška Baba, Dovški in Bovški Gamsovec, naselje Vipavski Križ, …

Anton Cedilnik, petek, 9. september 2011, ob 10:39

Popravek k prejšnjemu zapisu: gre seveda za Kokrsko Kočno. Pa še tega sem se spomnil: tudi Škrnatarica ima samo 20 m relativne višine.

eXTReMe Tracker