Uredništvo: [email protected]
| Registracija

Forum » Naš jezik » Iz Kranjskega Raka

Avtor odstranjen, petek, 16. julij 2004, ob 13:33

Ivan Pepelnjak nas je v svojem spet res hvalevrednem opisu izleta povabil na Veliko planino. Zapisal pa je naslov "Iz Kranjskega Raka". Naj ga popravim in dopolnim.

Preval med dolino savinjskim Podvolovljekom in kamniško Črno je starodavna povezava med Savinjsko dolino (in celo Koroško) ter Kranjsko, imenuje pa se Volovljek. Tamkaj se je godilo vse mogoče. Znani so arheološki ostanki romaniziranih staroselcev iz šestega stoletja. Med turškimi vpadi je bilo tudi tamkaj kresišče oziroma opozorilna grmada. V času, ko je razsajanjala kuga, je bila na prevalu vojaška zapora. Med kmečkimi upori so prišli uporniki s savinjske strani in zanetili upor tudi na kranjski strani. Blizu Volovljeka je leta 1952 plaz zasul domačijo Čehunovih s tremi ljudmi vred. Sin se je rešil, ker je šel na semenj, zadnjo zasuto sestro pa so izkopali šele po 11 dneh.
Na avstrijskem vojaškem zemljevidu iz 18. stoletja je zapisano ime Voloula. Še pred sto leti je bil lastnik zemlje na Volovljeku kmet Lepičnik. V območju prevala sta bili pred drugo svetovno vojno dve domačiji, Kranjski in Koroški Rak. Drugo domačijo so požgali Nemci.
Sedaj je na prevalu Volovljek gostišče Kranjski Rak, malo stran pa je Okrepčevalnica Štajerski Rak (vendar ne na kraju, kjer je bila nekdanja domačija).

Svet se sicer ne podre, če kdo po domače reče, da gre na Veliko planino s (ne iz) Kranskega Raka ali celo z Raka. Pri pisanju pa je je že prav, da se držimo točnega poimenovanja. Na Veliko planino gremo torej z Volovljeka ali od gostišča Kranjski Rak na Volovljeku.
Enako upošteva tudi novi planinski vodnik PZS Kamniško-Savinjske Alpe, ki bo izšel v kratkem.

Ivan Pepelnjak, nedelja, 25. julij 2004, ob 20:38

Hvala za opozorilo, popravek in obilo dodatnih informacij. Opis izleta je že popravljen.

Glede na to, kakšna tipografija (font) je uporabljena na zemljevidih Geodetske uprave, bi sklepal, da sta Kranjski Rak in Štajerski Rak ledinski, ne pa krajevni imeni, zagotovo pa nista samo imeni gostišč. Zanimivo pa je, da (rumeni uradni) kažipoti s ceste proti Črnivcu kažejo tako na Volovljek kakor tudi na Kranjski Rak; očitno nisem edini, ki ga Raki begajo :)

eXTReMe Tracker