Uredništvo: [email protected]
| Registracija

Forum » Naš jezik » Prisank/Prisojnik

Filip Vidmar, četrtek, 17. julij 2003, ob 09:29

Ta debata je potekala že velikokrat, ampak me vseeno zanima, na čem je utemeljeno pisanje Prisank v javnih medijih - kot na primer v Kunšičevem članku o nesreči. Kolikor imam uradnih virov, je vedno naveden Prisojnik.Zakaj potem ne začnemo pisati tudi Lublana pa Kran/Krajn pa Cjele pa Veleje??Lp Edvard

 

Jani Koselj, četrtek, 17. julij 2003, ob 11:44

Vsi novejši vodniki uporabljajo ime Prisank! Tudi domačini (gornjesavska dolina) so vedno uprabljali ime Prisank!

 

Marko Kern, četrtek, 17. julij 2003, ob 14:40

Več o temi Prisank/Prisojnik si preberi v dodatku (avtor dr. Dušan Čop) Imenoslovja Julijskih Alp, Henrik Tuma, 2000, ponatis izd. iz leta 1929.Nekaj je o tem v 100 slovenskih vrhov zapisal Stanko Klinar.Obliko Prisank določa/priporoča tudi Slovenski pravopis. 

Aleš Poročnik, nedelja, 10. avgust 2003, ob 22:41

Pozdravljeni!Ko me je včeraj zvečer Nataša povabila na Prisank/Prisojnik sem bil kar malce nezadovoljen. No, pa sem si vendarle rekel: "Pojdimo pogledat, katero ime je bolj primerno za goro nad Vršičem."

In sva šla.

Ko sva se vzpenjala po Kopiščarjevi mimo Ajdovske deklice, sem mi je zdelo, da bo Prisank kar pravo ime. Ko pa sva skozi okno stopila na primorsko stran gore, sem si premislil: "Prisojnik bo pravo!".

Pa sva sprisopihala na vrh in naletela na presenečenje.

Na nekaj kvadratnih metrov, kar jih vrh premore, kupi zarjavelih konzerv, razbitih steklenic, odvrženih pločevink, cigaretnih ogorkov in damskih vložkov.

V tistem trenutku se mi je porodila misel - pravzaprav dvom: "Je za goro, ki deli Gorenjsko od Primorske bolj primerno ime Smetnjak ali Svinjak?"Ne vem. Prav gotovo pa se nobeno prav nič ne oddaljuje od resničnega stanja na vrhu.Gorniški pozdrav!

Aleš Poročnik

 

Filip Vidmar, torek, 23. oktober 2012, ob 10:27

G. Marko Kern zgoraj: "Obliko Prisank določa/priporoča tudi Slovenski pravopis."

Ne, ravno obratno je, priporočen je Prisojnik.

Branko Jensterle, ponedeljek, 25. februar 2013, ob 16:06

Ja samo gornjesavci mu rečemo Prisank, Ljubljana in ostali slovenski svet pa Prisojnik, sta pa oba imena.
Menim pa da je možno da Trentarji mu rečejo Prisojnik ker ga gledajo z juga. Mi gorenjci pa mnegovo mogočno severno steno zato se mu poda ime Prisank.

eXTReMe Tracker