Uredništvo: [email protected]
| Registracija

Forum » Zanimive ture » Mont Pelat

Anja Mrak, nedelja, 23. avgust 2009, ob 11:31

Pozdravljeni

S fantom se čez en mesec odpravljava v Francijo in sva se odločila, da se povzpneva tudi na Mont Pelat v Provansi. Zanima me, če je kdo že bil tam in bi lahko malo opisal pot ali pa če kdo pozna kakšno internetno stran ali knjigo, kjer bi lahko dobila več informacij o tem vzponu.

hvala in lp

Jasmina Pogačnik, sreda, 2. junij 2010, ob 10:06

Za vzpon na Mont Pelat (3052m) smo se leta 1993 pripeljali na Col de la Cayolle (2326 m). Proti zahodu smo se čez travnike vzpeli na Col de la Petite Cayolle (2642 m), na drugi strani sedla je visokogorsko jezerce. Sledilo je skoraj 300 m spusta, potem pa smo zavili proti severu in se še 700 m dvigali.
Pot je lahka, zložna. Pogled se odpira proti jugu na Lac d’Allos, ki ga obdajajo Dolomitom podobne stolpaste gore. Proti vrhu Pelata so kar obsežna melišča, ki jih pot prečka v nekaj velikih zavojih. Zadnjih 50 metrov se skalnati stožec strmo vzpne. Hrib je prekrasen razglednik, saj je tu daleč naokrog najvišji vrh. Na severovzhodu najmočnejši vtis naredi mogočna skalna piramida Monte Visa (3841 m). Proti severu se v soncu bleščijo z ledom pokriti velikani Dauphineje, še naprej razločimo masiv Vanoise in čisto na obzorju kupolo Mont Blanca. Ta ni več tako mogočen, saj ga je zaradi ukrivljenosti Zemlje nad obzorjem le še majhen del. Proti jugu je mrč in nekaj belih oblačkov, menda pa se z Mont Pelata ob dobri vidljivosti na eno stran vidi Mont Blanc, na drugo pa Sredozemsko morje.
Priporočamo!

eXTReMe Tracker