Uredništvo: [email protected]
| Registracija

Forum » Odmevi » Kdaj bodo varovala zamenjala dosednja napredovala?

Borut Peršolja, ponedeljek, 15. december 2008, ob 12:27

Gibanje v gorah obsega hojo (premikanje v pokončni drži s pomočjo nog), plezanje (gibanje po strmem pobočju, naravni ali umetni steni, strmem ledu, pri katerem se uporabljajo roke, noge, plezalni pripomočki) in smučanje ter sestavljene oblike vseh treh osnovnih oblik gibanja. Planinske poti so glede na tehnično zahtevnost razvrščene v tri skupine: lahke, zahtevne in zelo zahtevne planinske poti. Kovinsko opremo, ki je nameščena na zahtevnih in zelo zahtevnih planinskih poteh, markacisti imenujejo varovala.
Na zelo zahtevnih poteh se poleg hoje, pojavi tudi plezanje. Za varnejše gibanje moramo upoštevati pravilo treh opornih točk in uporabo tehnične opreme, ki je namenjena samovarovanju. Če imamo na zelo zahtevnih poteh opraviti s hojo (!), potem na teh poteh potrebujemo predvsem pomagala (stopala, oprijemala in napredovala). V tem primeru se prijemamo za žične vrvi, potegnemo za kline, stopimo na skobe …
Če pa vzpodbujamo plezanje (!), potem potrebujemo predvsem varovala, ki omogočajo plezanje (uporabo naravnih oprimkov in stopov) in uporabo samovarovalnega sestava. Tak pristop zahteva spremembo vzorca obnašanja obiskovalcev na takšnih poteh (predvsem večjo samostojnost pri gibanju) in spremembo načina opremljenosti zelo zahtevnih plezalnih poti (drugačno nameščanje klinov in žičnih vrvi). Prilagojenost opreme planinske poti s pomagali in varovali bi kazalo izvesti glede na oceno nevarnosti planinske poti. Temu bi sledila izbira ustreznega varovanja s strani obiskovalcev gora. Ob tem se ponujata tudi vprašanji s področja ekologije (manjša opremljenost gorskega sveta) in etičnosti v gorah (zavedanje o sposobnosti za samostojno varnejše gibanje).
To pobudo Komisija za planinske poti pozna že več let. Podprl jo je zbor inštruktorjev planinske vzgoje v Tamarju leta 2005. Med tem sta izšla dva učbenika za markaciste, izšel je zakon o planinskih poteh, o udejanjenju pobude pa nič. Macesnovo zagozdo bo treba zabiti še kam drugam, ne samo v razpoko oprijemalnega klina.

Borut Peršolja
P.s.:Komentar prenešen s strani Razmisleki in vprašanja PZS

Jože Rovan, ponedeljek, 15. december 2008, ob 12:36

Borut, če povzamem razmere v Italiji, tam najdemo dve vrsti zavarovanih poti:
- klasične, takšne kot so vse naše
- nove, nastale v zadnjih 20 letih, kjer gre takorekoč za plezanje varovano s samovarovalnim kompletom.

Naših klasičnih poti zagotovo ne gre predelovati v nov sitem, tega tudi Italjani ne počno. Lahko naredimo nove poti v izvedbi, kot jo predlagaš, če glede tega dosežemo družbeno soglasje. Za to pa je potrebno najprej preklicati sklep PZS izpred mnogo let, da v našem gorskem svetu ne bomo gradili novih poti.
Ne vem, če si to želimo. Konec koncev, mnoge naše lažje klasične plezalne smeri so na gosto nabite s klini, alpinizem pa je v neverjetnem razmahu, tako da korak do takšne relativno zelo varne oblike plezanja postaja vse krajši. Vsaj za mlade zagotovo.
Pa ne samo za mlade. Sliši se nenavadno, toda na alpinističnih tečajih srečamo tudi štiridesetletnike.

Jože Rovan

eXTReMe Tracker