Uredništvo: [email protected]
| Registracija

Forum » Naš jezik » O prepovedi izraza gornik

Mire Steinbuch, sobota, 8. november 2008, ob 16:47

Priznam, to je zame šokantno presenečenje. Da se je naša ljuba krovna organizacija, Planinska zveza Slovenije, vrgla v ločevanje na prave in neprave, naše in vaše, rdeče in črne, partizane in domobrance … to ja pa resnično en velik bullshit! Primerjava z gorniki v Skali, skavti in taborniki, šlosarji in strojnimi ključavničarji, mizarji in tišlarji … se mi zdi neustrezna in za lase privlečena.

Moja buča je takšna, bolj svojeglava, na direktive v stilu partijske poslušnosti odreagira ravno nasprotno, kot se od nje pričakuje. Najprej sama, po svojih skromnih zmožnostih seveda, premozga, ali ima ukaz z vrha kaj soli v sebi, ali je padel kar tako … da se morda spelje članstvo od kakega drugega perečega problema, na primer zavarovanja. Zakaj nam naše ljubo vodstvo že enkrat ne »zrihta« takega zavarovanja za tujino, kot se spodobi. Kot ga imajo recimo Avstrijci v svojem alpenvereinu. Vidite, to so zame pomembne stvari, ne pa politično leporečno nakladanje in ukazovanje, kaj in kako bomo govorili. Nikoli nisem priznaval ne partijskega sekretarja ne župnika, tudi komandanta Ekarja ne bom! Gospod predsednik pravi, da »nastajajo novi predpisi, demokratičnost, kar pomeni kulturo in disciplino, ne pa samovolje, urejena je tudi članska evidenca, za vsakega člana z imenom in z zavarovalno polico«. Ni hudič, kaj vsega tega prej ni bilo? Mar je gospod predsednik pozabil, da so se v slovenska planinska društva vključevali svobodomiselni in svobodoljubni ljudje ravno zato, ker so pričakovali, da jim tega ne bo nihče kratil. Gospod Ekar pa bi rad discipliniral člansko demokracijo! Podobne težnje so imeli ideologi in diktatorji vseh vrst in barv, pa se jim ni obneslo.

Po mojem mnenju obstaja, če smo natančni, pomembna pomenska razlika med besedama planinec in gornik. Prvi je nedorasel gornik, ki hodi samo po nezahtevnih markiranih poteh, ki vodijo na planine (pašnike) in vrhove. Gornik je na višji stopnji planinstva, opravlja zahtevnejše in zahtevne – tudi ledeniške – ture, celo po nemarkiranih poteh in brezpotjih. Mar hoče Planinska zveza postati združenje ljudi, ki ne bodo hodili izven označenih poti? Zakaj?

In da so vsa planinska društva pristala na prepoved uporabe izraza gornik? Če je to res, je še eno razočaranje. Kje pa imajo glave? V Ljubljani na Dvoržakovi? Besede gornik in njenih izpeljank ne prepovedujejo niti slovenski pravopis niti slovar slovenskega knjižnega jezika in niti planinski terminološki slovar! (podčrtal M.S.)

Hvala lepa za tako združenje, ki mi zapoveduje, kaj in kako bom govoril v jeziku, ki me ga je mati naučila.

Lep gorniški in planinski pozdrav,

Mire Steinbuch

Vojko Skok, sobota, 1. avgust 2009, ob 18:36

Kar se sedaj dogaja, pa naj bo to Aljažev stolp, pa vsiljevanje oz. prepovedovanje besed, ja tako, kot da bi se vračali v kameno dobo. ,,Kremenčkovi,, nam ukazujejo, poveljujejo, kmalu še kovinskih palic, pa cepinov ne bomo smeli uporabljati, če le-ti ne bodo leseni.
Jaz pa bom še vedno ostal gornik in bom hodil v gore, hribe in griče, pa če je to atu ,,Kremenčku,, všeč al pa ne.

eXTReMe Tracker