Išči

Tuje

Na spletu

Objavljalci

Authors

Arhiv

Krešimir Milas

Hrvatski planinarski savez: Na obroncima Khan Tengrija (7010 m) u azijskom planinskom masivu Tien Shan u nedjelju 27. srpnja snježna lavina ...

... nanijela je težak gubitak obitelji i prijateljima Krešimira Milasa te Hrvatskom planinarskom savezu. Nesreća se dogodila na ledenjaku između visinskih logora 1 i 2 na visini od 4700 metara kada je iznenadna lavina bacila Milasa u ledenu pukotinu te ozlijedila njegovog partnera Renea Lisca, obojicu članove HPD-a Željezničar iz Zagreba. Nakon nekoliko dana potrage i nade na planini čije ime na ujgurskom jeziku znači »vladar neba«, potvrđena je Milasova tragična smrt.

Krešimir Milas istaknuo se u Hrvatskom planinarskom savezu kao alpinistički instruktor i vodič, pročelnik Komisije za alpinizam HPS-a, izbornik hrvatske ledno-penjačke reprezentacije te član uredništva i stalni suradnik časopisa "Hrvatski planinar". Njegova zasluga je snažan zamah alpinističke djelatnosti u HPS-u te unaprjeđenje suradnje između alpinističkih klubova i odsjeka u Hrvatskoj, a nemjerljiv doprinos dao je u unaprjeđenju kvalitete alpinističkog školovanja u HPS-u. U spomen na dvojicu ranije stradalih alpinističkih prijatelja sa suradnicima je pokrenuo i organizirao memorijalni alpinistički skup Glavno da se klajmba na Biokovu. Respektabilnim alpinističkim uspjesima, predanošću alpinističkoj ideji, nesvakidašnjom sabranošću i spremnošću na izvršavanje svih zadaća kojima je cilj unaprijediti hrvatski alpinizam i planinarstvo uspio je steći naklonost i povjerenje kako među mlađim, tako i među starijim naraštajima alpinista te po mnogočemu postao vodeći hrvatski alpinist mlađe generacije.

Planine je zavolio zahvaljujući obitelji u kojoj se planinarstvo njeguje desetljećima. U planinarstvu i alpinizmu napredovao je postupno, ne preskačući korake kao što to čine mnogi mladi penjači. Na taj način stekao je veliko i široko iskustvo, koje je nesebično prenosio ne samo neposredno kao instruktor na alpinističkim školama nego i prema široj publici kao suradnik u časopisu "Hrvatski planinar". Osim kao najplodnijeg autora u "Hrvatskom planinaru" u posljednje vrijeme čitatelji su ga zapazili i po iznimnoj spisateljskoj vještini i sklonosti da alpinističke pothvate zabilježi prenoseći zanos i oduševljenje za tu djelatnost, bez veličanja osobnih zasluga, ali redovito uz sigurnosne preporuke i edukativne pouke. Ove godine s velikim veseljem postao je članom uredništva časopisa kojega je od malena rado čitao. Kao rijetko tko u našem Savezu stekao je također povjerenje ne samo u alpinističkoj zajednici, već i među onim planinarima koji nemaju doticaja s alpinizmom. Kao pročelnik Komisije za alpinizam HPS-a u travnju ove godine bio je domaćin sastanka Komisije za ledno penjanje UIAA u Starigradu Paklenici te okupljene svjetske alpiniste zadivio prezentacijom suradnje hrvatskih i slovenskih alpinista. Ostvareni rezultati u međunarodnoj suradnji (Slovenija, BiH, BMC, UIAA i dr.) podigli su ugled HPS-a i Hrvatske u inozemstvu.

Vrhunskim podvizima u planinama te sustavnim angažmanom na raznim poljima Krešimir Milas ostavio je neizbrisiv trag u hrvatskom planinarstvu, a srdačnošću i prijateljskim osmjehom stekao poštovanje i osvojio srca mnogih planinara i alpinista, a njegov tragični odlazak nenadoknadiv je gubitak za hrvatsko planinarstvo, obitelj i prijatelje.

  29.07.2014

 

 

 

Kategorije:
Tuje ALP SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 7884

Tuje

Neprevedene objave - tujejezične