Uredništvo: info@planid.org
komentarji
| Registracija

Še ena novost na področju varovanja

 Spletna stran proizvajalca

 Bergsteigen.at VIDEO

 

 

Vir fotografij:  pofroad.com

sobota, 26. september 2009, ob 05:29, Mijo Kovačevič, ogledov: 3403

Podjetje Climbing Technology je na sejmu OutDoor 2009 predstavilo novi varovalni pripomoček namenjen predvsem športnim plezalcem.

V Friedrichschafnu je bila ena od letošnjih ogleda vrednih zanimivosti, tudi novo samozatezno varovalo podjetja Climbing Technology. Napravica poimenovana CLICK UP, je namenjena Toprope varovanju, varovanju vodečega ter spuščanju plezalca. 

Zaradi preprostega rokovanja, učinkovitega samoblokirnega sistema, ter s pomočjo nagiba varovala nastavljanja hitrosti spuščanja vrvi pravijo, da bo varovalo Clickup v bližnji prihodnosti opazno pripomoglo k večji varnosti pri športnem plezanju.

Varovalo je namenjeno za nameščanje na enojno vrv. Ob obremenitvi vrv preskoči naprej in jo z vponko stisne - zablokira v prednjem delu varovalne odprtine. Popuščanje je možno dinamično z nagibom obremenjenega varovala, deblokada pa z njegovim sunkom naprej. To zadnje je ob polni obremenitvi videti nekoliko neobičajno, tudi težje izvedljivo. Verjetno pa video zapis ne prikaže prav vsega. V primeru, da varujoči napačno vstavi vrv, se pravi: zamenja obremenjeni in prosti konec vrvi, bi naj bilo varovalo prav tako varno. V tem primeru bi se naj izstopna vrv zataknila v eno izmed stranskih zagozd za potrebo zaviranja.

Ob enostavni uporabi je dobra lastnost tega varovala, da ne kratoviči vrvi ter, da jo pri blokadi naj nebi poškodovalo - uničevalo. Glede na kvaliteto njihovih dosedanjih izdelkov je upati, da bo novo varovalo izpolnilo napovedana pričakovanja.

Nov varovalni pripomoček bi naj bil na policah trgovin še pred novim letom.

 

eXTReMe Tracker