Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Smučanje pod najvišjim švicarskim vrhom

Večer, Narava, gore - Mateja Mazgan: Spektakularne švicarske Alpe z lepo urejenimi smučarskimi progami in čudovitimi vasicami so raj za ljubitelje zimskih športov

Območje pod najvišjim švicarskih vrhom se je od prvega obiska gore Matterhorn hitro razvilo v priljubljeno turistično destinacijo. Zrasli so luksuzni hoteli in restavracije, obiskovalci pa prihajajo z vseh koncev sveta. Švicarske Alpe in dodatna turistična ponudba obiskovalcem ponujajo odličen športni ali sproščujoč oddih v vseh letnih časih.

Magična vasica Zermatt

Gorska vasica med mogočnimi vršaci je obdana z neokrnjeno naravo. Njena največja posebnost je najvišji vrh Švice Matterhorn. Območje pod mogočno goro ima prijazno podnebje in zagotavlja veliko, preko 300 sončnih dni na leto. Zato je tukaj zelo malo padavin. Domačini se zavedajo neokrnjene narave, ki jih obdaja, in tako skladno s tem skrbijo za svež in čist zrak tudi v vasici. Že od leta 1947 uporabljajo izključno električna vozila in konjske vprege. S tem in tudi neokrnjeno naravo dokazujejo, da je Zermatt svet zase. Že nekaj kilometrov pred vasico v kraju Taschn je treba parkirati vozilo in se do vasice odpeljati z vlakom. Vožnja traja le dobrih pet minut. Zermatt je eno najbolj zaželenih zimskih letovišč v Alpah, kjer se nahajajo svetovno priznani hoteli in restavracije. Domačini so zelo ponosni na svojo vasico in pravijo, da ta pooseblja Švico.

Skoraj tretjina alpskih štiritisočakov obkroža to gorsko letovišče, ki ga obiskujejo predvsem smučarski športni navdušenci in planinci. Prvi obiski tega območja segajo v leto 1865, ko je bil opravljen prvi uspešen vzpon na Matterhorn. Vasica je vredna obiska v vseh letnih časih, saj ponuja številne športne in manj športne aktivnosti skozi vse leto.

Smučanje 365 dni na leto

Smučati je mogoče celo leto. Poleti je smučarskim zanesenjakom na voljo 20 kilometrov smučarskih prog na ledeniku Theodul. Pozimi pa je odlično smučanje na naravnem snegu na voljo na več kot 350 kilometrih smučarskih prog. Na voljo so smučarske proge za začetnike in zahtevne smučarje. Poleg teh je tam še več kot 400 kilometrov označenih in urejenih sprehajalnih in pohodniških poti. Za lažji oziroma hitrejši dostop do nekaterih vrhov je na voljo železnica na nadmorsko višino več kot 3000 metrov. Da pa niso prikrajšani ljubitelji kolesarstva, je urejenih tudi okoli 100 kilometrov kamnitih poti, ki vodijo skozi borov in macesnov gozd ob veličastnih gorah. Poti so urejene po različnih težavnostnih stopnjah z več kot 1000 metri višinske razlike.

Najbolj fotografirana gora na svetu - Matterhorn (4478 m)

Smučišče pod najvišjim švicarskih vrhom na okoliških ledenikih velja za najvišje ležeče v Evropi, a je hkrati eno izmed najbolje urejenih in lahko dostopnih. Tam so na voljo mnoge športne aktivnosti. Slikovita gora Matterhorn velja za eno najbolj fotografiranih gora na svetu ter tudi za eno izmed bolj zahtevnih. Odkar so prvič osvojili vrh, je postal znan po vsem svetu in pravi raj za planince. Pogosto se zaradi njegove težavnosti zgodi kakšna tragična nesreča. Njegova severna stena je bila preplezana šele leta 1931 in spada med šest najbolj zahtevnih sten v Alpah. Vsak vrh v njegovi okolici ima svoj karakter, mite, zgodovino, a le Matterhorn je tisti, ki izstopa daleč naokoli in ga vsako leto obišče več kot 3000 planincev.

Mateja Mazgan  

 

Vecer.si 30.11.2013

Urejene švicarske smučarske proge (Mateja Mazgan)

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ Vse objave

6 komentarjev na članku "Smučanje pod najvišjim švicarskim vrhom"

Bojan Leskošek,

Kr neki ... Tale "gorska vasica" pod "najvišjim šv. vrhom" ima 5.000 stalnih in nekaj desettisoč "začasnih" prebivalcev (turistov). "Taschn" je Täsch, Theodul pa je prelaz (pass) in ne ledenik ...


Igor Pavlič,

Dufourspitze


Igor Pavlič,

In če smo natačni: Monte Rosa je skupina, od Doma so višji še Nordend, Zumstein in Signalkupe (Punta Gnifetti).


Mitja Šorn,

1. Monte Rosa

2. Dom

3. Lyskamm

4. Weisshorn

5. najvišji švicarski vrh Matterhorn

Tako nenako so razvrščeni vrhovi po višini v Švici


Mitja Šorn,

Duforspitze je pač najvišji vrh v masivu Monterose.

Lp


Branko Likar,

Pozdravljeni !

Ne morem kaj , se moram oglasiti na članek " Šmučanje pod najvišjim švicarskem vrhom " . Tam je navedeno , da je najvišji vrh Švice Matterhorn . Je že res , da je to simpatičen vrh , ni pa najvišji . Najvišji je Dufourspitze z 4634m nadmorske višine . Matterhorn je za 156m nižji . Pa še komentar na 1. komentar . Mitja !Tudi ti navajaš napačen vrh kot najvišji vrh Švice . Toliko v vednost .

LP Branko !

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti