Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 19.12.1969

Delo, Šport: ... Hindukuš 1969

Češkoslovaški alpinisti so bili v Hindukušu prvič leta 1965. Bili so v Wachanu in opravili 17 prvopristopov, med njimi jih je bilo šest nad 6000 m. Druga odprava (1967) je bila v vzhodnem Hindukusu. Po novi smeri so se povzpeli na Tirič Mir (7706 m) in opravili še nekaj pristopov na okoliške vrhove. Letos so bili tretjič v Hindukušu, prav tako v področju Tirč Mira.
Devetnajstega maja je odpotovala iz Bratislave osemčlanska odprava. Zadnjega maja so bili v Kabulu in 15. junija je krenila na pot karavana, v kateri je 35 oslov nosilo 1800 kg prtljage. 23. junija so bili na Zgornjem Tiričmirskem ledeniku, kjer so postavili bazo. Med iskanjem možnosti vzpona na Vzhodni vrh Tirič Mira so Psotka, Fiala in J. Zatko kot prvi stopili na 6700 m visok vrh, ki so ga imenovali »Bratislava Zom«. Toda misel na Vzhodni vrh so kmalu opustili, saj je v edini možni smeri grozilo preveč serakov in stalno so se rušili plazovi. 27. junija so pričeli z vzponom na enega od vrhov Istor-o-Nal (K 7389 m), na katerem so pred njimi bili že Američani (1955) in Japonci (1968). Potem ko so 13. julija postavili tri taborišča, sta Psotka in Mereš dosegla vrh kot prva naveza, 16. julija pa sta vzpon ponovila še Fiala in Zlatko.
Med njihovim bivanjem pod Vzhodnim vrhom je prišla (2. julija) še 17-članska japonska odprava. Ker so tudi Japonci spoznali, da je Vzhodni vrh s te strani prenevaren, so odšli po smeri, ki so jo pred dvema letoma opravili Čehoslovaki. 14. julija je prišla še ena odprava iz Japonske s ciljem Istor-o-Nal, takoj za njimi pa še španska odprava z istim ciljem.

50 let alpinistične šole
V Leipzigu (NDR) letos slave 50-letnico alpinistične šole, v kateri so se izvežbali številni znani nemški plezalci. Vsekakor lep jubilej, ki kaže kakšno tradicijo ima alpinizem pri njih.

Pripraviti bo treba poročila
Še malo in zopet se bo izteklo koledarsko leto. Nekateri alpinistični odseki so že imeli občne zbore, drugi jih pripravljajo te dni, nekateri pa se bodo o letošnjih uspehih in neuspehih ter načrtih za prihodnje leto pogovorili kar na razširjenem sestanku AO. Prav bi bilo, da se ob tem tudi vprašajo - v kakšnem stanju je evidenca? V januarju bodo morali namreč načelniki AO pripraviti poročila in če ne bodo imeli podatkov, bo pregled zopet v zamudi.

  19.12.1969


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti