Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 05.12.1969

Delo, Šport: ... Organizacijski odbor za I. JAOK

Na jubilejnem občnem zboru PD Kranj je bil ustanovljen tudi samostojen organizacijski odbor, ki naj bi poskrbel za I. Jugoslovansko alpinistično odpravo v Karakorum. Odbor vodi predsednik občinske skupščine Slavko Zalokar, v njem pa je tudi več znanih družbeno političnih delavcev.
Odpravo pripravljajo že nekaj časa, izbran je tudi že ožji krog kandidatov za člane odprave, na pot pa naj bi predvidoma odpotovali že spomladi 1970.

Helikopter
Akcija za nabavo novega helikopterja, ki bi lahko posredoval kjerkoli v naših gorah, je že v teku. Na zasedanju prosvetno-kulturnega zbora je bila namreč predlagana posebna komisija, katere glavni namen je zbiranje denarja.
Izvedeli smo še, da je helikopter, ki je bil doslej na voljo, v rednem remontu in ga verjetno ne bo možno uporabljati približno tri mesece, če bo potrebno, se bodo naši reševalci še nekaj časa morali obračati na pomoč avstrijskim reševalcem.

Delo fotokluba PZS
Po razstavi planinskih fotografij v Kranju so člani FK PZS priredili razstavo tudi v Vipavi, kjer je bila prav tako deležna velike pozornosti, sedaj pa jih je na programu še nekaj po drugih krajih. Toda niso se zadovoljili le s svojo razstavo. V sodelovanju s foto-klubom »Janez Puhar« iz Ljubljane so se udeležili medklubske razstave umetniške razstave v Mariboru. Med vsemi fotoklubi so dosegli II. mesto, dvanajst njihovih fotografij (avtorji: Sonja Zalar, Stane Kvaternik, Joco Balant, Lado Eleršek, Vojko Bizjak, Marička Horvat, Marija Rojnik in Albin Šmon) pa je videti na razstavi. Najbolje se je odrezala Sonja Zalar, ki je za fotografijo »Njive« prejela diplomo.
Tudi na mednarodnem natečaju planinskih barvnih diapozitivov v Gorici (Club Alpino Italiano) so se dobro odrezali. Najuspešnejši so bili Marička Horvat, Joco Balant in Stane Kvaternik.

O III. JAHO tudi »Eho«
V zadnji številki bolgarskega tednika EHO je izšel na vidnem mestu obsežen članek o uspehu naših alpinistov v Himalaji pod naslovom »Zmagi nad Anapurno«.

Odpotovali iz Kabula
Pred dvema dnevoma so iz Kabula proti Teheranu odpotovali člani naše III. himalajske odprave. Vzrok zamude je v popravljanju vozila v New Delhiju. Točnega prihoda v Ljubljano še niso napovedali, ker verjetno ne vedo, koliko časa se bodo zamudili s popravilom drugega vozila na turški meji.

V Pontskem pogorju
Tudi letos poleti so češkoslovaški alpinisti obiskali gore v Turčiji. Na vrsti je bil najvišji predel Pontskega pogorja v bližini Črnega morja (SV Anatolsko pogorje: Varsambek 3709 m, Kackar - Kavron 3937 m, Alti Parmak 3400 m). Prav tako kot lani, ko so opravili prvenstveni vzpon na Ararat (Češki steber), tudi letos ni bilo na voljo veliko časa, rezultati pa so kljub temu lepi. L. Kratochvil in. I. Bortel sta preplezala severni steber, Z. Brabec in J. Rehna pa zapadni stebr Kackara. V Malem Kackaru pa sta plezala brata Krecbach in M. Černy (S stena) ter M. Nahlovski in Černy (zapadno rebro). Vse štiri smeri so bile prvenstvene.

Sestanek koordinacijske komisije
Letošnji sestanek koordinacijske komisije za alpinizem PZS bo 13. in 14. XII. v Ljubljani hkrati z zasedanjem GO PZJ. Poleg tekoče problematike bodo predstavniki alpinistov iz vseh naših republik posebej obravnavali seminar za vodje plezalnih šol, ki bo v začetku februarja prihodnje leto in zamisel o ustanovitvi jugoslovanske šole za planinstvo in alpinizem.

Smučanje z Everesta
Druga poizvedovalna japonska alpinistična odprava, ki se je pod Mt. Everestom mudila letos v pomonsumskem obdobju, je razen priprav na veliko odpravo v prihodnjem letu (v načrtu imajo južno steno) preskušala tudi možnosti smučarskega spusta z najvišje gore sveta. V kilometrskih spustih so se, njeni člani spustili z višine 7000 m. Po njihovem mnenju bo najtežji odsek spusta v višinah med 7877 in 6400 m.

Alpiniada v Romuniji
Romunska federacija za alpinizem je pripravila manjšo mednarodno alpiniado (Bolgari, Čehoslovaki, Avstrijci in domačini) v dolini reke Prahovo. Razen nekaj vzponov do V tež. stopnje so največ časa posvetili izmenjavi mnenj o vzgoji naraščaja, novi plezalski opremi in problemih alpinizma.

Program športne hiše Eiselin
Kako narašča zanimanje za gore, lepo prikazuje primer športne trgovine Maxa Eiselina. Znani švicarski alpinist in himalajec je imel pred nekaj leti še skromno trgovino v Luzernu. Sedaj ima že znano športno hišo s tremi podružnicami, v katerih je možno nabaviti vso planinsko in alpinistično opremo. Toda ne samo to! Po zgledu drugih, je tudi njegovo podjetje pričelo z organizacijo tečajev, alpinskih tur in celo malih ekspedicij.
Devetnajst različnih akcij napoveduje program za prihodnje leto. Razen tečajev za turno smuko, posebnih tečajev za mlade smučarske talente in turnih smukov kot so »Haute Route« od Zermatta do Chamonixa in podobnih, so seveda najbolj mikavne »ekspedicije«. Obiski Visokega Atlasa (15 dni - 1.680.- Sfr), Japonske s Fudžijamo (10 dni - 3.295.—), Cordillere Blance v Južni Ameriki (20 dni - 4.900.-), Himalaje (23 dni - 4.780.-) in podobnih ciljev niso več problem, če ima človek denar.

  05.12.1969


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti