Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 07.11.1969

Delo, Šport: ... Zemepis Velehor

»Zlato Knjigo alpinističnih odprav« bi lahko imenovali pred kratkim v Pragi izšlo knjigo ZEMEPIS VELEHOR. Njena avtorja dr. Arnoš Černik in Josef Sekyra sta zbrala vse kar alpiniste zanima o gorah: najvišje vrhove posameznih gorstev, razdelitev po skupinah, njihove prve pristopnike, literaturo, ki jih obravnava, skice in prereze, geološke in osnovne botanične podatke in še vrsto drugih zanimivih podatkov.
Štiri leta sta neutrudno zbirala gradivo in tri leta so jo pripravljali v tiskarni, pa še sedaj niso zadovoljni z njo in so jo natisnili le v 4000 izvodih. Čez dve ali tri leta, ko bodo znane vse pripombe pa bodo tiskali vso naklado. Kako obsežno delo je izdala založba Akademija v Pragi, zgovorno priča en sam podatek - 21 strani v dveh kolonah natisnjen seznam uporabljene literature z okoli 1200 naslovi. Še obsežnejši je enciklopedijski seznam, ki vsebuje okoli 6700 imen in pojmov. Knjiga vsebuje tudi 16 prilog, dva ločena zemljevida (gore Azije in ZDA), njen obseg pa je 393 strani velikega formata, 248 črno belih ter več barvnih fotografij.
Naše gore zavzemajo z našim alpinizmom primerno mesto. Omenjeno je tudi delo češkoslovaških alpinistov pri nas, naši posegi v tuje gore, v seznamu avtorjev pa so številna jugoslovanska imena.

Ponovitve
Raz Špika (desna varianta) je pretekli četrtek doživel že peto ponovitev. Plezala sta brata Metod in Viktor Grošelj, v zgornjem delu stene pa sta imela že sneg, tako da sta komaj ušla bivaku.
Boris Krivic in Ivo Šušteršič sta v soboto plezala v stiku sten Travnika in Šit. Spodaj sta uporabila smer Šara – Mirnik - Rugel, izplezala pa sta po Juvanovi smeri, ki je tako doživela prvo ponovitev.
Danilo Cedilnik in Džurdža Sučevič iz Zagreba sta v soboto ponovila varianto (Ferjan - Šuligoj 1950) Kaminske smeri v Kotovi špici.

Sprejemi v AO
Postalo je že pravilo, da vsi večji alpinistični odseki v Sloveniji po končani letni plezalni sezoni sprejemajo nove alpiniste v AO na posebni prireditvi. Na sestankih poprej pregledajo njihove karakteristike, koliko vzponov so opravili in ali ustrezajo pravilniku za sprejem. Na »sprejemu«, ki je obenem tudi nekak praznik alpinističnega odseka in katerega se udeleže tudi starejši člani, pa opravijo še krst. V soboto bosta kar dva sprejema. Pod Storžičem ga bo organiziral Akademski AO. Sprejetih bo 10 novih alpinistov, dva iz alpinistične sekcije PD Vrhnika, šest novih iz AAO in dva, ki doslej krsta še nista prestala.
V Andrejevem domu na Slemenu bodo imeli v soboto zbor in sprejem novih članov alpinisti Štajerske in Koroške. Zbor organizira Šaleški AO in obvešča vse člane in pripravnike, da so prenočišča rezervirana. Na Sleme bodo prišli z avtobusom iz Šoštanja (ob 18.30).
Pred tednom dni so imeli sprejem in izpite v AO Jesenice. Komisija, ki so jo sestavljali tajnik PD, načelnik postaje GRS in številni starejši alpinisti, je sprejela šest novih alpinistov, ki so dokazali, da izpolnjujejo vse pogoje.

Obisk Marcusa Schmucka
Kranjske alpiniste bo v torek zopet obiskal znani alpinist in poznavalec visokih izvenevropskih gora, Marcus Schmuck. Njegovo prisotnost bodo izkoristili za predavanje, ki bo v sindikalnem domu v Kranju, in sicer ob 19. uri. Predavatelj bo nanizal nove podatke o Karakorumu, kamor so namenjeni prihodnje leto Kranjčani. Zanimivo je, da se mu bodo Kranjčani lahko oddolžili s podatki o Coridilleri Real v Boliviji, kamor se M. Schmuck odpravlja prihodnje leto.

Sestanek UIAA
V začetku prihodnjega meseca se bodo v Pragi sestali zastopniki 21 članic mednarodne planinske federacije. Po programu bodo obiskali tudi peščene stolpe blizu Turnova in Prachovske skaly, v primeru lepega vremena pa še Visoke Tatre.

Težave Italijanov
Italijanska odprava pod vodstvom Paola Consiglie (že tretjič v Himalaji, bil je tudi na Kavkazu in je napisal zelo zanimivo knjigo Parbati-Himalaja) je letos končno dosegla, da so lahko odšli pod Churenhimal (7364 m). Vrh namreč leži na meji in so zanj prosili pet let. Prve vesti, ki so jih lahko poslali v domovino govore o velikih težavah. Za vrh niso dobili nobene literature, ker se zanj doslej ni zanimala še nobena odprava. Kakor so lahko ugotovili, sta V in Z greben sicer sorazmerno lahka, toda izpostavljena stalnim plazovom in zato so se verjetno odločili za V raz.

  07.11.1969


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46029

Novosti