Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 17.10.1969

Delo, Šport: ... R. Cassin uspešen v Andih

Pod vodstvom 62-letnega Riccarda Cassina je petčlanska odprava »pajkov« iz Lecca (Airoldi, Alippi, Ferrari, Lanfranchini in Zucchi) opravila vzpon na Jirishanco v Cordillen Huavhuash. Zanimivo je, da so se nameravali povzpeti na Jerupay, toda pod njo je že bila avstrijska odprava in zato so se premislili.
Odprava je pričela z vzponom 25. junija, vrh pa je dosegla šele 6. julija. Vzrok počasnemu napredovanju je bilo izredno slabo vreme, nizka temperatura in krhke opasti, ki so terjale izredno pazljivo varovanje.

Spet nekaj ponovitev
V nedeljo so Belak, Košir in Šlamberger ponovili »Direktno smer« v Špiku, več navez pa je ponovilo Szalayev greben v Turski gori, Modec - Režkovo smer v Mali Rinki, Raz Štajerske Rinke in »Direktno« v isti steni. Večja skupina se je skozi Hudi prask povzpela na Mrzlo goro. Na Korošici sta Dvoršek in Tržan ponovila »Raz« Dedca.
Nekoliko z zamudo smo izvedeli za I. ponovitev Juvanove smeri v Zadnji Mojstrovki, ki sta jo (21. 9.) opravila Belak in Cedilnik. S. Grošelj in Cedilnik pa sta pred štirinajstimi dnevi v petih urah ponovila Čopov steber.
Skupina petih alpinistov AAO se je mudila v Vranski dragi, kjer so opravili večje število ponovitev plezalnih smeri v zanimivih skalnatih stebrih. Pri tem so opazili, da se bo Duizov steber verjetno kmalu podrl, ker je ves spodkopan, v njem pa se je odkrušilo tudi že nekaj večjih skal.

Plezalna šola AO Celje
V Celju so v četrtek 9. t. m. pričeli s plezalno šolo, ki naj bi osvežila njihov alpinistični odsek. Čez zimo bodo imeli dovolj časa, da bodo tečajnike seznanili z vsemi teoretskimi osnovami, spomladi pa bodo lahko že začeli z vzponi v gorah.

Češka odprava pod Anapurno IV
Kakor je znano, so 10 dni pred našimi alpinisti pripotovali pod masiv Anapurne češki alpinisti iz Liberca. Njihov prvotni cilj je bil Gaurišankar, toda tako kot naši so se morali tudi Čehi zadovoljiti z izbiro drugih – Anapurno IV (7524 m). Vodja odprave je V. Prochazka, člani pa Karel Cerman, Bohouš Svatoš, Jirka Šimon, Olda Kopal, Jirka Mašek in dr. L. Chladek ter Pražana Vesely in Albrecht. Njihova povprečna starost je 40 let.

Skupne ture
Že v spomladanskem času so jeseniški alpinisti izvedli večje število skupnih tur, na katerih so spoznali manj poznane predele. V poletnem času so plezali sami, jeseni pa so se zopet odločili za skupne ture. V nedelje so bili na Visoki in Srednji Rateški Ponci, sedaj pa se pripravljajo na turo, katere cilj je Rušica in Rigljica iz Martuljka.
Prav gotovo so dobro pripravljene tovrstne ture odličen način za vzgojo plezalskega naraščaja in bi bilo zato prav, da bi tudi vodstva drugih AO razmislila o njih. Še posebno sedaj, ko je komisija za alpinizem pripravila seznam tur, ki jih priporoča.

Uspehi Tržačanov
Tržačan Angelo Carli se je letos povzpel na šesttisočak Deo Tibba v Himalaji. V Turčiji, skupina Kackar (50 km dolga veriga ob Črnem morju, ki se najvišje povzpne s Kackyar Dagom visokim okoli 4000 m) pa so plezali Bianca di Beaco, Fioretta Tarlao in Walter Mejak. Preplezali so 12 vrhov in v njih začrtali kar 20 prvenstvenih smeri. Bianca di Beaco je sama preplezala V greben Denisla (IV) in SV stolp ter V steno istega masiva (V). Vsi trije so opravili tudi prvi pristop na Pisovit (3650 m), Mejak in Tarlaova pa sta preplezala še prvenstveno smer v njegovi V steni. Za konec so se vsi trije povzpeli še na Ararat (5165 m).

MK vabi na Koroško in v Benečijo
Za izlet po Koroški in Benečiji, ki ga organizira mladinska komisija PZS je na voljo še nekaj prostih mest. Izlet bo 25. in 26. t. m., cena prevoza in prenočišča pa je komaj 40.- din. Udeleženci, ki ne smejo biti starejši od 27 let, se bodo povzpeli na Dobrač in h Krniškim skalam.

Zbor veteranov GRS
Prihodnjo soboto in nedeljo bo na Vršiču zbor gorskih reševalcev, ki imajo že več kot 15 letni staž. Zbor bo v Tičarjevem domu, pripravile pa so ga vse štiri postaje GRS iz Jeseniške občine (Jesenice, Mojstrana, Kranjska gora in Rateče).

  17.10.1969


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti