Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 03.10.1969

Delo, Šport: ... Skupina Sella

Tudi v skupim Sella (nad dolino Setus) so zabeležili dve novi smeri. Preplezala sta ju Heinz Steikoetter in Claude Barbier, ki je pred kratkim tudi prvi ponovil smer Pavla (VI) v Tofani di Roses. Stena, v kateri sta plezala, je visoka 250 m, oceni pa sta v območju IV-V težavnostne stopnje.

Trikrat Čopov steber
Zadnjo sobote so Čopov steber v Triglavski steni obiskale kar tri naveze naenkrat Marjan Prelog - Ivo Cverlin in Drago Kavnik - Rajko Ros (AO TAM) so vstopili po »Slovenski smeri« in prečili po »Zlatorogovih policah« Na »Gorenjskem turncu« sta jih prehitela Zvone Kofler in Kristel Langus, nato pa so plezali drug za drugim.
Tudi Raz Jalovca je za obletnico prvega vzpona doživel več ponovitev. V Kotovi špici pa sta Gselman Franci in Boro Jerabek ponovila smer Juvan-Šteblaj.

Direttissima na Everest
Razen japonske odprave na Everest, ki naj bi bila menda že prihodnje leto je v zadnjem času vse več slišati tudi o mednarodni alpinistični odpravi leta 1971. Vodila jo bosta Norman Dyrenfurth (vodja uspešne ameriške odprave, ki je prečila Everest) in James Roberts (svetovalec pri Nepalski vladi in vodja edine uspešne odprave na Anapurno II. leta 1960).
Kakor javljajo tuji časopisi imata izredno drzen načrt, ki bo pomenil prelomnico v himalajizmu, če se bo posrečil. Smer vzpona naj bi namreč potekala po tibetansko-nepalski meji, po JV steni Everesta. Začetek bi naj bil v višini 6450 m, končala pa bi se v višini 8700 m torej dobrih 100 m pod vrhom. Odprava bo seveda tudi temu primerno draga.

Vodnik po dolomitski transverzali
V Italiji je naprodaj vodnik Piero Rossija Planinska transverzala prek Dolomitov št. 1. Delo je izredno izčrpno in vsebuje številne dobre ilustracije kot vse Rossijeve knjige. Transverzala poteka od avstrijske meje do beneške nižine in zajema najlepše predele Dolomitov.

Devetletnega alpinista pogrešajo
Pred tednom dni smo pisali o devetletnem alpinistu Claudiju Bummanu, ki ga oče vsako leto vodi na zahtevnejše ture. Pred nekaj dnevi pa sta se hotela povzpeti še na Matterhorn, ker je oče želel, de bi bil njegov sin najmlajši osvajalec tega vrha. Domače vodnike sta srečala 100 metrov pod vrhom in ti so jima odsvetovali nadaljevanje. Toda trmasti Anglež jih ni poslušal in s ture se nista vrnila. Sedaj ju iščejo.

Dobra povezava v PD Tolmin
PD Tolmin v zadnjem času vse pogosteje organizira izlete v tuje in domače gore z lastnimi avtomobili. Vsi udeleženci se skupaj odpeljejo do izbrane točke, tam pa se razdelijo po lastnih željah. Zadnjo nedeljo so se zbrali v Lepeni. Odšli so na Triglav, Jalovec, Bavški Grintovec, Mojstrovko in Krn, skupno pa jih je bilo 45.
Zanimivo pa je tudi, da ima društvo sekcijo v Anhovem, ki je kljub oddaljenosti zelo aktivna.

Kdo izbija kline?
Zopet so se pojavile vesti o izbitih klinih v klasičnih smereh Triglavske stene in ostenju nad Tamarjem! Ali se resnične ali ne, za sedaj še ni mogoče ugotoviti, na vsak način pa je potrebno, da komisija za alpinizem pri PZS končno spregovori tudi o tem. Res so nekatere naše smeri že kar preveč »naježene« s klini toda izbijanje brez vednosti vseh, ki jih plezajo, je lahko usodno še posebno ker ob takih prilikah zelo radi izbijajo tudi stojiščne kline.

Spominska smer
Med tem, ko so se v nedeljo v Triglavski steni tovariši zaman trudili, da bi k življenju obudili Rika Salbergerja sta v steni med Rakovo špico in Rogljico plezala prvenstveno smer Stane Belak in Danilo Cedelnik. Po šestih urah sta izplezala in se napotila v Vrata. Tu sta zvedela za prijateljevo nesrečo in v njegov spomin sta še neimenovano smer krstila za »smer R. Salbergerja«.
Smer ima isti vstop kakor »Raz Rogljice« in poteka po doslej nepreplezani trikotni steni med Rakovo špico in Rogljico. Ocenila sta jo s V težavnostno stopnjo, 350 m, 6 ur.

Še dve prvenstvi
V Dolgem hrbtu so poleti preplezali dve novi smeri. Rado Šerjak in Viktor Grošelj sta preplezala »Gunceljsko« (III-IV/VI-, 700 m, 10 ur). Viktor Grošelj, Rado Šerjak, Ludvik Tepina in Saten Kranjc pa »Kaminsko« (IV-V, 450 m, 4 ure).

Nove smeri v Dolomitih
Letošnje poletje je v italijanskih Dolomitih omogočilo številne prvenstvene smeri, med katerimi je tudi nekaj »problemov«. V skupini Sorapiss (nad Cortino) sta Franc Dallago In Armando Dallago opravila prvi vzpon na šiljast stolpič podoben obelisku, ki so ga že dolgo oblegali italijanski in tuji plezalci. Pet ur sta potrebovala za dostop prek ledenika, plezala pa sta 14 ur. V spodnjem delu ju je močni motil požled. Porabila sta 45 normalnih klinov in 8 svedrovcev.
V skupini Settsass je Sergio Lorenzi z Margherito Maranelli opravil prvi vzpon na stolp visok 2580. Smer je visoka le 150 m toda stolp se bo od slej imenoval po Margheriti.
V Pelmu (so Jorg Schwaldwalder, Peter Haag in German Steiger preplezali novo smer, ki se v zgornjem delu združi s smerjo Simon – Rossi. Smer je visoka 900 m, ocenili pa so jo s V-VI.

  03.10.1969


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46073

Novosti