Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 15.08.1969

Delo, Šport: ... Grocka za III. JAHO

Znani poljedelsko-industrijski kombinat GEOCKA - Beograd je s posredovanjem združenja »Marketing« poklonil III. jugoslovanski alpinistični odpravi v Himalajo večje količine kompotov in marmelade.

Avstrijci v Peternelovi smeri
Tuji alpinisti vse pogosteje posegajo pri nas celo po modernejših smereh, ki niso še nikjer opisane. Pred dnevi sta dve navezi iz Avstrije plezali »Peternelovo smer« v Triglavu in verjetno zaradi pomanjkljivega opisa bivakirali na vrhu.

Novice AO Kranj
Naveza Belehar - Jamnik je 27. 7. ponovila »Čopov steber«, Bernard - Markič pa istega dne »Bohinjsko smer«. 30. 7. sta Bešter in Gornik ponovila »Jubilejno smer« v Dolgem hrbtu, tri dni za tem pa sta Bešter in Markič v Dolški škrbini preplezala novo smer, (med smerjo Ekar - Jamnik in »Kranjsko počjo«, 300 m, 8 ur, V)

Po South na Mc Kinley
Italijansko-švicarska alpinistična odprava pod vodstvom Alberta dalla Rosa (predsednik »pajkov« iz Lecca) in Michela Deebelleya (prvi solist v S steni Eigerja) je opravila vzpon na Mont Mc Kinley na Aljaski. Povzpeli so se po skoraj povsem ledenem grebenu South Buttress, kjer poteka doslej najtežja smer (odprava Cassin iz leta 1961).

Odprava na Kalahoi
Pred tednom dni je odpotovala na Kalahoi (5430 m, imenovan tudi Kašmirski Matterhorn) 26-članska odprava GAM (Milanski pododsek namreč povsem društvena in je ne CAI). Cilj sam po sebi ni kaj posebnega, bolj preseneča število članov odprave. Toda, če se spomnimo podobnih (Mount Kenya, Kilimandžaro ...), ki jih je prav tako organiziral GAM, tedaj hitro ugotovimo vzrok. Organizacija je kaka protiutež »uradnim«, ki jih za elito pripravlja CAI. Odprav GAM se lahko udeleži tudi povprečni alpinisti, čeprav morajo seveda po svoje prispevati k stroškom odprave.

SV raz Grand Capucina
Angelo Pincirolli in Elio Scarabelli sta v treh dneh opravila prvenstveni vzpon po SV razu Grand Capucina (masiv Mt. Blanca). Smer, ki poteka po 500 m visokem navpičnem razu, sta ocenila s VI, VI+. Uporabila pa sta 400 normalnih klinov in 20 lesenih zagozd.

Tabor PD Vrhnika
Od 6. do 13. t. m. je imelo PD Vrhnika že V. tabor mladih v gorah. Letos so ga organizirali v Tamarju in se ga je udeležilo 30 mladincev in alpinistov. Izvedli so številne izlete na Jalovec, Mojstrovko, Cipernik in Kotovo sedlo, člani alpinistične sekcije pa so plezali v Mali Mojstrovki in Jalovcu. Najtežji vzpon sta opravila Janez Kunstelj in Branko Širok 10. (t. m.), ki sta ponovila »Aschenbrennerjevo smer«.

Prvenstvena smer v M. Dolentu
Številnim kvalitetnim vzponom, ki so jih naše naveze letos opravile v Zahodnih Alpah, se je priključila tudi prvenstvena smer. Opravila sta jo Boris Krivic in Marjan Manfreda, in sicer že 28. julija, vendar je uspelo šele sedaj izvedeti nekaj več podatkov. Smer poteka prek severozahodne stene Mont Dolenta (3823 m) nad Argentierskim ledenikom blizu Chamonixa. Stena je visoka okoli 500 m, smer pa sta ocenila z V (12 ur).

Spet čez S steno Eiger
Člani AO Kozjak iz Maribora Milan Meden (21), Beno Reis (22) in Franci Gselman (20), ter Ivan Šturm (21) iz AS Impol - Slovenska Bistrica so pripotovali na Mali Scheidegg 2. t. m. Ker je bilo naslednji dan slabo vreme so se dobro spočili in nato za uvod preplezali S steno Möncha po smeri »Nollen« (1100 m, 6 ur). Vrnili so se prek Jungfraujocha in Malega Eigerja. Dva dni so nato počivali in sušili opremo, 8. t. m. zarana pa so bili že v severni steni Eigerja. V treh urah so dosegli Hinterstoserjevo prečnico, kjer so dali prednost francoski in japonski navezi. Bivak so si uredili na začetku »Rampe«, ker je bil pristop na drugo ledišče in njegovo prečenje zelo težavno. Tudi »Rampa« jih je naslednji dan zelo zamudila, ker je bila vsa v ledu, v izstopnih počeh pa so grmeli plazovi kamenja. Drugi bivak so si uredili na grebenu in 10. t. m. sestopili po Lauperjevi smeri.

Kje so gorski vodniki?
V zadnjem času je bilo več pripomb na sklep komisije za alpinizem, da do nadaljnjega ne bo potrjevala izkaznic gorskih vodnikov. Gorskih vodnikov je namreč precej, le redki pa opravljajo svoje dolžnosti. Pred dnevi se je npr. primerilo, da je bilo potrebno skoraj vse dopoldne iskati enega, ki bi odpeljal angleški zakonski par v Kamniške planine. Šele, ko so povprašali tretjino vodnikov z zadnjega spiska, se je prijavil le eden.
Ali naj vodniki uživajo le ugodnosti (popusti na žičnicah v tujini, popust pri nakupih, itd.), sami pa ne bodo storili nič za ureditev lastnih problemov?

Vzponi naveze Doberlet - Šoštarič
Tudi naveza Doberlet - Šoštarič se je že vrnila iz Zahodnih Alp. Po vzponu prek grebena Brouillard (18. - 19. julija) sta 22. julija preplezala »viseči ledenik« v Aig. Bianche de Peterey (TD, povprečna naklonila 51 stop.) v povezavi z grebenom Peuterey.
Zadnjo smer sta preplezala (29. - 30. julija) v zahodni steni Alg. Noire de Peuterey (Ratti – Vitali). Smer ki ima nekaj mest VI in A3, bi preplezala v enem dnevu, če ju ne bi okoli 14. ure (150 m pod izstopom) presenetila nevihta. Morala sta bivakirati in pri tem sta dobila težje poškodbe, tako da sta morali iskati zdravniško pomoč in opustiti misel na druge vzpone.

  15.08.1969


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti